Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomalaisasiantuntija mukaan arvovaltaiseen YK-paneeliin

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 5.1.2017 10.47
Tiedote

Tiedote 2/2017
5.1.2017

Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja, professori Eeva Furman on valittu mukaan YK:n kestävän kehityksen raporttia valmistelevaan työryhmään. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kokosi tehtävään 15 tutkijaa ja asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. Ryhmän tehtävänä on seurata ja arvioida globaalia edistystä YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa.

Maailman kaikkia maita koskevat 17 tavoitetta ja niihin liittyvä Agenda 2030 -toimintaohjelma astuivat voimaan vuoden 2016 alussa. Joka neljäs vuosi koottavat globaalit seurantaraportit (Global Sustainable Development Report) tuottavat tietoa YK:n korkean tason poliittiselle foorumille, joka seuraa ohjelman toimeenpanoa. Käytettyjen indikaattorien ja tieteellisten analyysien tavoitteena on tukea päättäjiä köyhyyden vähentämisessä ja kestävän kehityksen edistämisessä. Ensimmäinen raportti ilmestyy vuonna 2019.

Furmanin valinta asiantuntijapaneeliin vahvistaa Suomen roolia kestävän kehityksen edelläkävijämaana. Suomen kansallinen Agenda 2030 -toimeenpanosuunnitelma valmistuu alkuvuodesta 2017.

"Suomessa kestävän kehityksen toimikunta on jo valmiiksi olemassa ja sen verkostot ja toimintatavat ovat vakiintuneet, joten Agenda 2030:n kanssa ei tarvitse aloittaa tyhjästä. Monet maat ovat olleet kiinnostuneita Suomen mallista ja käytännön työkaluista oman toimeenpanonsa valmistelussa", Furman kertoo.

Furmanin päätoimi on ympäristöpolitiikkakeskuksen johtajana Suomen ympäristökeskuksessa. Asiantuntijapaneelissa hän tulee painottamaan YK-tavoitteiden tarkastelua kokonaisvaltaisesti. Kestävän kehityksen saavuttamiseksi ei riitä, että eri tavoitteita mitataan ja lukuja vertaillaan, vaan tuloksia tulee arvioida ristiin toistensa kanssa.

"Taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristötavoitteet ovat kaikki kytköksissä toisiinsa, ja kipupisteet ovat niiden leikkauskohdissa. Ratkaisut edellyttävät yhteiskunnan kokonaisvaltaisia muutoksia kaikissa maissa – myös Suomessa."

Asiantuntijapaneeli aloittaa työnsä helmikuussa.

Lisätietoja: professori Eeva Furman, puh. 0295 251 123, [email protected] sekä lähetystöneuvos Sami Pirkkala, ulkoministeriön kestävän kehityksen vastuuvirkamies, puh. 0358 50 431 2506.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].