Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

YK:n väestörahaston raportti: 10-vuotiaat tytöt avain kehitystavoitteiden saavuttamiseen

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2016 14.02
Tiedote

Tiedote 198/2016
20.10.2016

Pakkoavioliitot, lapsityövoiman käyttö, sukuelinten silpominen ja muut tyttöjen terveyttä ja oikeuksia murentavat haitalliset käytännöt uhkaavat maailman Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamista, varoittaa YK:n väestörahasto UNFPA tänään julkistetussa The State of the World Population 2016 -raportissaan.

Vahingolliset ja ihmisoikeuksia loukkaavat käytännöt riistävät tytöiltä mahdollisuuden elää täysipainoista elämää ja aikuisinakin osallistua yhteiskuntiensa kehittämiseen. Ilman heitä ei YK:n kestävän kehityksen tavoitteita voida saavuttaa.

10-vuotiaana tytön elämä on käännekohdassa juuri ennen teini-ikää. Hänelle tarjolla olevat näköalat vaihtelevat eri puolilla maailmaa.

Yhtäällä on 10-vuotias, jolla on edessään rajaton määrä mahdollisuuksia. Hän voi tehdä elämäänsä koskevia valintoja, vaikuttaa koulutukseensa ja uraansa sekä osallistua yhteiskuntansa rakentamiseen. Toisaalla on 10-vuotias, jonka elämään vaikuttavat syrjivät normit ja oikeuksia rajoittava lainsäädäntö. Teini-iän kynnyksellä häntä kohdellaan omaisuutena, hänet voidaan pakottaa naimisiin ja äidiksi jo lapsena eikä hän voi päättää tulevaisuudestaan.

Vuosi sitten solmittu Agenda 2030 -toimintaohjelma määrittää maailmalle tavoitteet seuraaviksi 15 vuodeksi. Se tähtää tasa-arvoiseen kehitykseen, jossa ketään ei jätetä jälkeen. Mikäli tämän päivän 10-vuotiaita tyttöjä kahlitsevat esteet onnistutaan poistamaan, on tavoitteiden saavuttaminen huomattavasti todennäköisempää, raportti toteaa.

Hallitusten käytettävissä olevien poliittisten ohjauskeinojen määrä on kymmenen viime vuoden kuluessa lisääntynyt. Näihin kuuluvat haitallisten käytäntöjen kuten lapsiavioliittojen kieltäminen ja köyhien perheiden taloudellinen tukeminen niin, että tyttöjen koulunkäynti on mahdollista. Tärkeitä ovat myös tyttöjen ammatillisten valmiuksien tukeminen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvä valistus.

"Tyttöjen tulisi itse saada valita elämänsä suunta. Silti joka päivä 47 000 tyttöä avioituu alle 18-vuotiaana, osa vain 10-vuotiaina. Lapsiavioliitot selittävät jopa kolmanneksen yläkouluikäisten tyttöjen koulupudokkuudesta. Nyt on korkea aika puuttua näihin lukuihin", toteaa UNFPA:n suomalainen varapääjohtaja ja YK:n apulaispääsihteeri Laura Londén.

Aihe on tärkeä myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäselle, joka osallistui UNFPA:n raportin julkistamiseen Helsingissä.

"Jotta yhteiskunnat todella nousevat jaloilleen, tarvitaan kaikkien osaamista ja työpanosta. Tyttöjen asema heijastuu monien YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen ja pidämme tärkeänä, että myös Suomi kehityspolitiikkansa avulla edistää heidän oikeuksiaan."

Poimintoja raportista:

  • Maailman kymmenvuotiaista tytöistä yhdeksän kymmenestä elää kehitysmaissa ja yksi viidestä maailman vähiten kehittyneissä maissa.

  • Jokainen lisävuosi koulutusta nostaa tytön myöhempää palkkaa 11,7 prosenttia (miesten palkoissa vastaava luku on 9,6 prosenttia). Silti 16 miljoonaa 6–11-vuotiasta tyttöä ei pääse lainkaan kouluun.

  • Jos kaikki nyt koulutuksen ulkopuolelle jäävät 10-vuotiaat tytöt kävisivät myös yläasteen, toisi se maailmantaloudelle 21 miljardia lisädollaria.

  • Kymmenen prosenttia 5–14-vuotiaista tytöistä tekee yli 28 tuntia kotitöitä viikossa, mikä on kaksi kertaa poikia enemmän.

  • Maailmassa avioituu joka päivä arviolta 47 700 alle 18-vuotiasta tyttöä.

State of the World Population 2016: 10: How Our Future Depends on a Girl at This Decisive Age: http://www.unfpa.org/publications

Raportin voi tilata myös Väestöliitosta: [email protected]

Lisätietoja: Pohjoismaiden toimiston johtaja Pernille Fenger, YK:n väestörahasto UNFPA, puh. +45 2097 4898, [email protected], lähetystöneuvos Ismo Kolehmainen, YK:n kehityskysymysten yksikkö, ulkoministeriö, puh. 0295 351 858, tiedottaja Eija Palosuo, ulkoministeriö, puh. 0295 351 961

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].