Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtion tutkimuslaitosten ja -rahoituksen kokonaisuudistuksen arviointi käynnistynyt

Julkaisuajankohta 22.2.2017 10.24
Uutinen

Valtion tutkimuslaitosten ja -rahoituksen kokonaisuudistuksen (TULA-uudistus) arviointi on käynnistynyt osana valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tavoitteena on arvioida, miten uudistus on toteutunut ja miten se on edesauttanut tutkimuksen hyödyntämistä yhteiskunnan kehittämisen ja päätöksenteon strategisena voimavarana. Arviointi alkoi helmikuussa 2017 ja se valmistuu marraskuussa 2018.

Valtioneuvosto teki vuonna 2013 periaatepäätöksen valtion tutkimuslaitosten ja -rahoituksen uudistuksesta. Arvioinnin kohteena ovat uudistuksen toimenpidekokonaisuudet eli tutkimuslaitosten yhdistäminen ja yhtiöittäminen, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen yhteistyön tiivistäminen, toimintojen kehittäminen sekä uudet päätöksentekoa tukevan tutkimuksen rahoitusmuodot.  

Periaatepäätöksen jälkeen muun muassa tutkimus- ja innovaatiorahoituksessa on tapahtunut muutoksia. Arvioinnin alkuvaiheessa laadittavassa tilannekuva-analyysissä pyritään tunnistamaan keskeiset TULA-uudistuksesta riippumattomat toimintaympäristön muutokset.

Tutkimuslaitosten edustajia ja muita keskeisiä sidosryhmiä kuullaan arvioinnin eri vaiheissa. Dokumenttianalyysin, haastattelujen, sähköisen kyselyn ja alueellisten työpajojen avulla selvitetään nykytilannetta, uudistuksen toimeenpanoa, relevanssia sekä vaikutuksia yhteiskunnan tulevaisuuden osaamis- ja tutkimusvalmiuksiin. Hanke järjestää myös seminaareja.

Arvioinnin toteuttaa konsortio, jota johtaa Ramboll Management Consulting. Muut toteuttajat ovat Gaia Consulting, Tempo Economics, Lapin yliopisto sekä kansainväliset asiantuntijat Peter Maassen ja Paul Cunningham.  Tutkimuslaitoksia ohjaavat ministeriöt ovat edustettuina valtioneuvoston kanslian johtamassa ohjausryhmässä. 

Lisätiedot:

Tiedeasiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith, valtioneuvoston kanslia, p. 029 516 0166, anna-kaisa.lahteenmaki-smith(at)vnk.fi ja projektipäällikkö Katri Haila, Ramboll Management Consulting Oy, p. 050 5649741, katri.haila(at)ramboll.com

http://vnk.fi/tula