Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Arviointineuvosto: euromääräisten vaikutusten kokonaisuus ei hahmotu postilaista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.1.2017 12.11
Uutinen 2/2017

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut postilakia koskevan luonnoksen hallituksen esitykseksi eduskunnalle.

Hallituksen esitysluonnoksessa on esitelty kattavasti lain taustaa, tavoitteita ja toimenpiteitä. Esitysluonnoksessa on esitelty jonkin verran lain eri toteuttamisvaihtoja. Kansainvälisiä esimerkkejä on kuvattu laajasti.

Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnoksessa on kuvattu vaikutuksia yleisellä tasolla monipuolisesti. Esitysluonnoksen olennainen puute on, että keskeisten ehdotusten hyödyt ja kustannukset eivät hahmotu luonnoksesta. Esitysluonnoksen perusteella ei saa käsitystä keskeisten ehdotusten euromääräisistä odotetuista vaikutuksia yrityksiin, kotitalouksiin, julkiseen talouteen tai viranomaisiin.

Esitysluonnoksen taloudellisista vaikutusarvioista ei käy ilmi, ylittävätkö lainmuutoksella tavoiteltavat yhteenlasketut hyödyt siitä aiheutuvat yhteenlasketut kustannukset. Lisäksi arviointineuvosto epäilee, että postin kulun hidastuminen voi vaikeuttaa kansalaisten mahdollisuuksia noudattaa määräaikoja.

Lisätietoja: arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen, p. 0400 805 417 ja arviointineuvos Meri Virolainen, p. 0295 160 202, valtioneuvoston kanslia

Lausunto postilakiesityksestä 16.1.2017