Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Arviointineuvosto: Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajien rekisteröintiä ja valvontaa koskevan lakiesitysluonnoksen vaikutusarvioissa tarkennettavaa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.5.2017 12.38
Uutinen 24/2017

Arviointineuvosto katsoo, että sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajien toimintaedellytyksiä, rekisteröintiä ja valvontaa koskevassa lakiesitysluonnoksessa on tunnistettu toimenpiteiden keskeisiä vaikutusalueita ja esitetty sekä laadullisia että määrällisiä arvioita lakiesityksen vaikutuksista. Lainsäädännön arviointineuvosto kuitenkin katsoo, että lakiesitysluonnosta tulisi täydentää etenkin hallinnollisen taakan jakautumista ja potilasturvallisuutta koskevien vaikutusarvioiden osalta.

Palvelujen tuottajia koskeva esitysluonnos on osa laajempaa sosiaali- ja terveyspalveluja koskevaa lainsäädäntökokonaisuutta. Esitysluonnoksessa tulisi siksi kiinnittää erityistä huomiota vaikutusarvioiden vertailukelpoisuuteen samaan uudistuskokonaisuuteen kuuluvien muiden esitysluonnosten kanssa.

Arviointineuvosto pitää myönteisenä, että lakiesitysluonnoksessa esitetään määrällisiä arvioita toimenpiteiden vaikutuksista palvelujen tuottajille ja valvontaviranomaisille.

Arviointineuvosto katsoo, että esitysluonnoksessa tulisi arvioida tarkemmin uudistuksen vaikutuksia potilasturvallisuuteen, koska turvallisuuden parantaminen on uudistuksen keskeinen tavoite. Lisäksi esitysluonnoksessa tulisi esittää nykyistä tarkempi arvio hallinnollisen taakan kohdistumisesta erikokoisille palvelujen tuottajille.

Esitysluonnoksessa tulisi myös täsmentää taloudellisia vaikutuksia käsittelevää osaa vaikutusarvioiden taustalaskelmien osalta.

Arviointineuvosto suosittelee, että esitysluonnosta täydennetään ennen hallituksen esityksen antamista.

Arviointineuvoston lausunto 5.5.2017

Lisätietoja: arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen, p. +358 400 805 417 ja arviointineuvos Antti Moisio, p. 0295 160 447, valtioneuvoston kanslia