Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Arviointineuvosto: Vakuutusten tarjoamislain vaikutuksia on arvioitu hyvin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.8.2017 9.58
Uutinen 44/2017

Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan vakuutusten tarjoamislain vaikutuksia on arvioitu hyvin. Arvioinnin menettelyt ja tietolähteet on tuotu esiin esimerkillisen avoimesti ja läpinäkyvästi. Arvioinnissa on monipuolisesti hyödynnetty monenlaisia eri lähteitä, mitä voidaan pitää hyvänä. Esitysluonnoksessa on joitakin puutteita, mutta ne eivät olennaisesti heikennä esitysluonnoksen kokonaisuutta.

Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnoksessa on kuvattu perusteellisesti vakuutusten tarjoamisesta annettua direktiiviä ja sen kansallista täytäntöönpanoa. Lain nykytilaa, kohderyhmiä, tavoitteita ja ehdotettuja toimenpiteitä on kuvattu pääosin asianmukaisesti. Vaikutusarvioiden perusteella saa hyvän käsityksen vaikutuksista, ja ne täyttävät pääosin arviointiohjeen vaatimukset. Esitysluonnokseen on myös asianmukaisesti listattu kansallinen sääntely, joka ylittää direktiivin vaatimukset.

Esitysluonnoksessa on joitakin puutteita, jotka tulisi täydentää esitysluonnokseen. Arviointineuvosto kiinnittää huomiota siihen, että vakuutusasiakkaalle koituvia hyötyjä kuvataan yleisellä tasolla monipuolisesti, mutta konkreettisia hyötyjä tulisi esitellä paremmin. Esitysluonnoksessa tulisi kuvata esimerkiksi riita-asioista nykyisin aiheutuvia kustannuksia kuluttajille ja kuvata uuden lain mahdollisia hyötyjä. Toiseksi kansalliseen lainsäädäntöön esitetään sääntelyä, joka ylittää direktiivin vaatimukset. Joiltakin osin sääntelyn tarvetta on perusteltu asianmukaisesti, mutta kaikin osin ei ole selvää, miksi direktiivin ylittävä sääntely on tarkoituksenmukaista. Kolmanneksi arviointineuvosto katsoo, että esitysluonnoksen perusteella on melko vaikea hahmottaa Suomen kannalta tärkeitä asioita vähemmän tärkeistä. Olennaisimpia esityksiä tulisi nostaa esitysluonnoksessa paremmin esiin.

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut hallituksen esitystä vakuutusten tarjoamisesta. Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen esitysluonnosta täydennetään lausunnossa kuvatuilla lisäyksillä ennen hallituksen esityksen antamista.

Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto 24.8.2017

Lisätietoja: arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen, p. 0400 805 417 ja arviointineuvos Meri Virolainen, p. 0295 160 202, valtioneuvoston kanslia.