Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Avoimesti, rohkeasti ja yhdessä – uudistettu valtionhallinnon viestintäsuositus voimaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.11.2016 13.59
Tiedote 513/2016

Uudistetussa valtionhallinnon viestintäsuosituksessa linjataan valtionhallinnon viestintää ohjaavat arvot sekä kuvataan viestinnän asema ja tehtävät nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Viestintäsuositus tuli voimaan maanantaina 28. marraskuuta.

Viestintäsuosituksen tehtävänä on toimia perustana ja selkänojana organisaatioiden omille tarkemmille viestintäohjeille. Suositus on tarkoitettu palvelemaan koko valtionhallintoa.

Suositus korostaa hallinnon avoimuuden toteutumista viranomaisten työssä sekä kansalaisten ja muiden sidosryhmien odotusten tuntemista. Viestintä on organisaation päivittäistä strategista toimintaa, jota johdetaan, suunnitellaan, arvioidaan ja kehitetään. Viestintä on keskeinen osa organisaatioiden johtamista. Viestintä kuuluu kaikkien valtionhallinnossa työskentelevien työhön. Viestinnän ammattilaisten rooli organisaation viestinnän konsultteina ja valmentajina korostuu.

Suosituksessa tuodaan esiin viestinnän suunnittelun merkitys. Säädöstasolla on määrätty, että viranomaisen on suunniteltava viestintäänsä. Suosituksessa todetaan, että viranomaisen viestinnän suunnittelulla pyritään ennakoitavuuteen ja siihen, että tietoa tarvitsevat voivat luottaa viestinnän säännöllisyyteen, tasapuolisuuteen ja johdonmukaisuuteen. Viestintä kuuluu keskeisesti hyvään hallintoon. Laaja-alainen yhteistyö on tärkeä osa päivittäistä viestintää.

Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä viranomaisten on varauduttava viestinnässään jatkuvasti yllättäviin tilanteisiin. Tämän vuoksi tarvitaan kykyä reagoida nopeasti ja joustavasti eri viestintäkanavissa. Vahva asioiden osaaminen ja uusien ilmiöiden, kuten informaatiovaikuttamisen, tunnistaminen korostuvat.

Valtioneuvoston kanslia asetti työryhmän uudistamaan valtionhallinnon viestintäsuositusta maaliskuussa 2016. Työryhmä viimeisteli suosituksen syyskuussa järjestetyn lausuntokierroksen jälkeen.

Lisätietoja: viestintäpäällikkö Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia

Avoimesti, rohkeasti ja yhdessä - valtionhallinnon viestintäsuositus 2016
Keskustelua Twitterissä #visu2016