Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta kokoontui 27. maaliskuuta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.3.2015 9.22
Tiedote 169/2015

EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen sekä henkilöiden liikkuvuudesta että EMU:n kehittämisestä. Ministerivaliokunta sopi Eurooppa 2020-strategian Suomen kansallisesta ohjelmasta.

Liittyen komissiossa valmisteltavaan esitykseen työvoiman liikkuvuudesta sekä tiedonantoon muuttoliikkeistä EU-ministerivaliokunta vahvisti Suomen linjauksen, jonka mukaan vapaa liikkuminen maasta toiseen on yksi EU-kansalaisten keskeisimpiä oikeuksia.  Liikkuvuuden esteitä on poistettava, koska siten edistetään talouskasvua, työllisyyttä sekä osaamista. Muussa jäsenmaassa kuin kotimaassaan asuu vakinaisesti noin 14 miljoonaa EU-kansalaista. Selvitysten mukaan liikkuvuuteen liittyvät väärinkäytökset eivät ole merkittävä ongelma EU:ssa. Suomi pitää myös tärkeänä hyödyntää laillista maahanmuuttoa EU:n ulkopuolisista maista talouskasvun tukemiseksi. Samalla on varmistettava laittoman maahanmuuton torjunta.  

Viime syksynä käynnistetyn ja kesäkuussa käsiteltävään ns. neljän presidentin raporttiin johtavan EMU:n kehittämisprosessin osalta ministerivaliokunta totesi, että talous- ja rahaliiton toimivuus edellyttää vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöjen noudattamista. Ensisijainen vastuu finanssipolitiikasta ja rakenneuudistuksista kuuluu jäsenvaltioille. Erilaiset yhteisvastuulliset järjestelyt hidastaisivat välttämättömien uudistusten toimeenpanoa jäsenmaissa.

”Eurooppa 2020” -talous- ja työllisyysstrategian osalta EU-ministerivaliokunta linjasi käytännön tapoja saavuttaa Suomen kansalliset tavoitteet, jotka liittyvät työllisyyteen, tutkimus- ja kehityspanostukseen, ilmastotavoitteisiin, koulutukseen sekä köyhyyden poistamiseen.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040-537 07 33, valtioneuvoston kanslia.