Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja Eurooppa-neuvostoon

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.10.2017 9.58
Tiedote 472/2017

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 18. lokakuuta Suomen kantoja Brysselissä 19.-20. lokakuuta järjestettävään Eurooppa-neuvostoon, jonka asialistalla on muuttoliike, digitaaliset kysymykset, turvallisuus ja puolustus sekä ulkosuhteet. Lisäksi päämiehet keskustelevat EU:n kehittämisestä ja Britannian eroneuvotteluista.

EU-ministerivaliokunta katsoi, että muuttoliikkeen hallintaan tarvitaan kokonaisvaltaista ja käytännönläheistä lähestymistapaa. Muuttoliikkeen perimmäisiin syihin on puututtava ja yhteistyötä kolmansien maiden kanssa on tiivistettävä.

Digitaalisiin kysymyksiin liittyen Suomi esittää Eurooppa-neuvostossa, että EU:ssa laaditaan toimintasuunnitelma tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Suomi ajaa asiaa myös ylimääräisessä televiestintäneuvostossa (24.10.).

Suomi korostaa ripeää etenemistä EU:n puolustusulottuvuuden kehittämisessä. Pysyvän rakenteellisen yhteistyön käynnistäminen mahdollisimman pian on Suomen edun mukaista, ja Suomi on valmis ilmoittamaan osallistumisestaan siihen. 

Ulkosuhteiden osalta Eurooppa-neuvostossa nousee esiin etenkin Turkki. Turkin sisäisestä kehityksestä huolimatta Suomi katsoo, että Turkin EU-jäsenyysprosessia on jatkettava, koska se on paras tapa ankkuroida Turkki Eurooppaan.

EU:n kehittämisestä keskusteltaessa Suomi korostaa, että EU:n kehittämisessä on painotettava konkreettisten ratkaisujen löytämistä ajankohtaisiin ongelmiin.  Lähtökohtana tulee olla Bratislavan ohjelma sekä Rooman julistus.

Eurooppa-neuvostossa (50 Artikla) todetaan, ettei Britannian eroneuvotteluissa ole vielä saavutettu riittävää edistystä, eikä neuvottelujen toiseen vaiheeseen eli neuvotteluihin uudesta suhteesta voida siirtyä. 

Lisäksi EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen muuttoliikkeestä sekä linjasi, että Suomi tukee Euroopan komission esitystä, joka antaa jäsenmaalle mahdollisuuden palauttaa tilapäinen sisärajavalvonta nykyistä pidemmäksi ajaksi vakavan uhan tilanteissa.

Lisäksi ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaneuvostoon (23.10.), jonka keskeisimpänä aiheena on direktiivi lähetetyistä työntekijöistä.  

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia