Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta valmisteli Eurooppa-neuvostoa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.3.2016 9.12
Tiedote 110/2016

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 15. maaliskuuta Suomen kantoja Brysselissä 17. – 18. maaliskuuta järjestettävään Eurooppa-neuvostoon. Kokouksen pääaiheena on muuttoliike, ja tarkoituksena on jatkaa työtä viime viikon huippukokouksen julkilausuman pohjalta. Turkin pääministeri osallistuu keskusteluihin toisena kokouspäivänä.

EU-ministerivaliokunta sopi myös valtioneuvoston EU-vaikuttamisstrategiasta tälle vuodelle. Valiokunta on aiemmin linjannut, että kerran vaalikaudessa annettavasta EU-selonteosta siirrytään vuosittaiseen, konkreettisempia linjauksia sisältävään vuotuiseen strategiaan.  Tänä vuonna Suomi keskittyy vaikuttamaan etenkin kolmessa laaja-alaisessa kokonaisuudessa, joita ovat:

  • Muuttoliikkeeseen vastaaminen
  • Kasvun, kestävän kehityksen ja vakauden edistäminen
  • Ulkoisen toiminnan ja turvallisuuden vahvistaminen

Lisäksi EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen komission suunnittelemista Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanosta. Suomelle on tärkeää, että EU:n sisällä jatketaan 2030 ilmasto- ja energiapaketin toimeenpanoa ja käynnistetään pitkän aikavälin vähähiilistrategian valmistelu. Lisäksi maailmanlaajuisesti tulee edetä mahdollisimman ripeästi Pariisin sopimuksen allekirjoittamisessa ja ratifioimisessa.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315; erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 5370733, valtioneuvoston kanslia