Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppa-neuvosto juhlisti loikkaa puolustuspolitiikassa

Julkaisuajankohta 14.12.2017 20.40
Tiedote 595

Brysselissä 25 EU-maata asettui perhekuvaan, joka todisti historiallista hetkeä: Euroopan puolustusyhteistyön merkittävää syventämistä. Pysyvä rakenteellinen yhteistyö (PRY) mahdollistaa tiiviimmän toiminnan halukkaiden jäsenmaiden kesken.

Suomi on aktiivisesti edistänyt puolustusyhteistyön syventämistä EU:ssa ja osallistuu PRY:n käynnistyessä kolmeen keskeiseen hankkeeseen, joita ovat:  kyberturvallisuusyhteistyö, turvalliseen viestintään tarkoitettu ohjelmistoradio sekä joukkojen ja kaluston sujuvampi kuljettaminen jäsenmaiden rajojen yli.

- Suomi edisti alusta lähtien yhteistyön aloittamista näissä kolmessa hankkeessa. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että ne kaikki ovat mukana PRY:n käynnistysvaiheessa. Lisää Suomelle merkittäviä hankkeita saadaan varmasti mukaan yhteistyön edetessä, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

- PRY:n käynnistäminen osoittaa, että EU-mailla on vahva poliittinen tahtotila huolehtia yhdessä EU-kansalaisten turvallisuudesta. On tärkeää saada ensimmäisen vaiheen yhteistyöprojektit vauhtiin ja tuottamaan nopeasti tuloksia, pääministeri Sipilä totesi.

EU-maiden päämiehet keskustelivat EU:n ja Naton yhteistyöstä Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa. Yksi keskeisistä yhteistyöaloista on hybridiuhkiin vastaaminen.

- Suomi sai jälleen kiitosta hybridiosaamiskeskuksen ripeästä perustamisesta Helsinkiin, pääministeri Sipilä kertoi.

- EU:n ja Naton yhteistyön pitäisi olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Uusia yhteistyöaloja valmistellaan parhaillaan. Suomelle yhteistyöllä on suuri merkitys ja tuemme vahvasti sen kehittämistä, pääministeri Sipilä totesi.

Lisäksi Eurooppa-neuvostossa oli esillä Göteborgin epävirallisen sosiaalihuippukokouksen linjausten pohjalta myös sosiaalinen ulottuvuus.

- Olen erittäin tyytyväinen, että sosiaalinen ulottuvuus nostettiin virallisesti Eurooppa-neuvoston tasolle. Meidän on tärkeää kehittää jäsenmaiden yhteistyötä tällä sektorilla. Suomen mielestä tulee keskittyä asioihin, jotka edistävät työllisyyttä, osallistavaa kasvua, tasa-arvoa sekä oikeudenmukaisuutta työelämässä, pääministeri Sipilä totesi.

Myöhemmin tänään Eurooppa-neuvosto keskustelee muuttoliikkeestä ja saa katsauksen Minskin sopimuksen toimeenpanon tilanteesta.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoja Eurooppa-neuvostosta:

 http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/european-council/2017/12/14-15/

Valokuvia- ja videomateriaalia Eurooppa-neuvostosta median käyttöön: https://tvnewsroom.consilium.europa.eu/