Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppa-neuvoston valmistelu ja komission työohjelma EU-ministerivaliokunnan aiheina

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.6.2016 8.50
Tiedote 277/2016

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 22. kesäkuuta Suomen kantoja Brysselissä 28. ja 29. kesäkuuta järjestettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Kokouksen pääaiheina ovat muuttoliike, talouskasvu, ulkosuhteet ja Britannian EU-kansanäänestys.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannat myös yleisten asioiden neuvostoon (24.6.) sekä maatalous- ja kalastusneuvostoon (27.–28.6.). Yleisten asioiden neuvoston pääaiheena on kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelu. Lisäksi neuvostossa käydään keskustelua Euroopan komission ensi vuoden työohjelmasta. Suomi katsoo, että vuonna 2017 komission tulee edelleen keskittyä muuttoliikkeeseen vastaamiseen, kasvun, kestävän kehityksen ja vakauden edistämiseen, ulkoisen toiminnan ja turvallisuuden vahvistamiseen sekä yhteisten arvojen edistämiseen.

Maatalous- ja kalastusneuvostossa jatketaan keskustelua maatalouden haasteellisesta markkinatilanteesta ja sen edellyttämistä tukitoimenpiteistä. Suomi pitää ensisijaisena tukitoimia, jotka kohdistuvat suoraan tuottajiin. Suomi voi tukea myös maidontuotannon vähentämiseen tähtääviä toimia.

EU-ministerivaliokunta sopi Suomen toimintalinjasta koskien Euroopan komission Suomelle lähettämää perusteltua lausuntoa. Lausunnossa on kyse toisesta jäsenvaltiosta haetun terveydenhuollon toimenpiteen kustannusten korvaamisesta. Komissio katsoo EU:n potilasdirektiivistä seuraavan, että tällainen hoito tulisi rinnastaa Suomessa julkisen terveydenhuollon puitteissa annettuun hoitoon eli potilaan maksettavaksi tulisi jäädä vain hänen kotikuntansa asiakasmaksun verran. Suomi aikoo puolustaa nykyistä järjestelmäänsä, jossa toisesta jäsenvaltiosta haettu hoito rinnastetaan yksityissektorilla annettuun hoitoon eli potilas saa siitä vain Kela-korvauksen.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406, valtioneuvoston kanslia