Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Hallitus kartoitti ongelmallista EU-sääntelyä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.10.2015 9.35
Tiedote 532 /2015

Suomen hallitus on kartoittanut ongelmallisia EU-säädöksiä ja säädösehdotuksia. Normien purku on yksi hallituksen kärkihankkeista, ja myös Euroopan komissio on sitoutunut parempaan sääntelyyn kilpailukyvyn tehostamiseksi.

- Tavoittelemme nykyistä vähemmän, mutta parempaa ja kevyempää EU-sääntelyä. Jatkamme johdonmukaista vaikuttamista paremman sääntelyn ja pienemmän hallinnollisen taakan aikaansaamiseksi. Kerromme komissiolle kartoituksen tuloksista ja teemme esityksiä sääntelyn kehittämiseksi, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Vähän ongelmia kokonaismäärään nähden

Valtioneuvoston EU-sihteeristö selvitti heinä-syykuussa ongelmalliseksi koettua EU-sääntelyä kattavasti ministeriöiden, virastojen ja sidosryhmien kanssa. Säädöksiä arvioitiin pääministerin kesäkuussa antaman ilmoituksen mukaisesti talouskasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden näkökulmasta.

Kartoituksessa nousi esiin ongelmakohtia liittyen muun muassa digitaaliseen toimintaympäristöön ja työaikojen sääntelyyn. Esimerkiksi maantieliikenteen työaikadirektiivi asettaa yrittäjäkuljettajille työajan kirjanpitovelvoitteen ja työajat aiheuttaen turhaa hallinnollista taakkaa. Direktiivin tavoitteet kyetään toteuttamaan EU:n ajo- ja lepoaikasäätelyllä.

Ministeriöiden lisäksi yli 50 tahon vastauksien perusteella ongelmalliseksi koettua EU-sääntelyä oli vähän suhteessa EU-säädösten kokonaismäärään. Tulos on samansuuntainen kuin vastaavassa vuonna 2013 tehdyssä selvityksessä.

Suomi vaikuttaa lainsäädäntöehdotusten sisältöön jo valmisteluvaiheessa, ja voi myös ehdottaa ongelmallisten ehdotusten poisvetoa. Voimassa olevaa, ongelmallista lainsäädäntöä voidaan esittää kehitettäväksi tai purettavaksi.

Muistio kartoituksesta
Kartoituksen liite

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, erityisavustaja Jari Haapiainen (EU-asiat), p. 0295 160 406 ja EU-erityisasiantuntija Henrik Ruso, p. 0295 160 349, valtioneuvoston kanslia