Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
Hyvä henkilöstöjohtaminen on avain sote- ja maakuntauudistuksen onnistumiseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.5.2017 9.55
Tiedote 229/2017

Onnistunut sote- ja maakuntauudistus edellyttää hyvää henkilöstöjohtamista onnistuakseen tavoitteissaan. Kustannusten hillintä, organisaatioiden toimintakulttuurin muutos ja palveluiden laatu on mahdollista saavuttaa, jos henkilöstöjohtaminen on strategista ja henkilöstökäytännöt ketteriä. Näin tuetaan muutosvalmiutta, joustavuutta ja sopeutumiskykyä sekä vähennetään henkilöstön epävarmuutta.

Tulokset käyvät ilmi KT Kuntatyönantajien tekemästä selvityksestä, jossa arvioitiin sote- ja maakuntauudistuksen henkilöstövaikutuksia. Henkilöstövoimavarat on selvitetty ja muutosvaikutukset on kartoitettu tilastojen, lainsäädännön ja henkilöstöjohtamisen pohjalta. Lisäksi vaikutuksia arvioitiin suhteessa henkilöstön asemaan ja tutkimustietoon henkilöstön kokemuksista organisaatiouudistuksissa sekä henkilöstöjohtamisen hyviin käytäntöihin muutostilanteissa.

Mittavan muutoksen toteutusta on mallinnettu

Selvitys on tarkoitettu muutostueksi sote-uudistuksen väliaikaishallinnolle ja maakuntakonserneille. Kunnilta maakunnille siirtyvää henkilöstöä on noin 211 000, joiden työvoimakustannukset ovat lähes 11 miljardia euroa. Henkilöstö siirtyy työnantajalta toiselle liikkeenluovutuksella eli entisillä palvelussuhteen ehdoilla. Tämä vaatii osaavaa henkilöstöjohtamista, joka on resursoitava riittävästi luovuttavassa ja vastaanottavassa organisaatiossa. On myös varauduttava useisiin työnantajavaihdoksiin uudistuksen aikana.

Maakuntauudistus ja valinnanvapausjärjestelmä muuttavat julkisen sektorin työmarkkinoita, neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää sekä konsernirakennetta ja useiden itsenäisten työnantajayksiköiden toimintaa. Kustannusten hallinnan kannalta on tärkeää, että palkat harmonisoidaan oikeudellisesti kestävällä pohjalla, mutta mahdollisimman pienellä palkkakustannusten nousulla.

Selvityksen tuloksena on laadittu maakuntakonsernia ja sen hyvää työnantajatoimintaa ja henkilöstöjohtamista varten malli, jonka varassa työnantajavaihdokset voidaan hoitaa sujuvasti ja tuloksellisesti. Onnistuneissa organisaatiomuutoksissa henkilöstön työsuoritus ja hyvinvointi säilyvät hyvinä samalla kun saadaan aikaan uudistuksia inhimillisellä ja tehokkaalla johtajuudella.

Selvitys ehdottaa seuraavia periaatteita uudistuksen toteuttamiseksi:

  • Henkilöstösiirrot vaativat luovuttavan ja vastaanottavan työnantajan yhteistyötä
  • Palkkojen yhteensovittamisen kustannuksia pystytään hillitsemään
  • Ns. viiden vuoden erillinen irtisanomissuoja ei ole tässä uudistuksessa tarkoituksenmukainen
  • Valinnanvapaus edellyttää kaikkien toimijoiden asettamista samalle viivalle
  • Menestyksekäs työnantajatoiminta vaatii mahdollisuuden valita tavoitteisiinsa sovelias toimintatapa
  • Mittava muutos onnistuu vähentämällä henkilöstön epävarmuutta ja edistämällä työssä suoriutumista
  • Organisaatiouudistusten tavoitteet saavutetaan soveltamalla sekä pehmeää että kovaa henkilöstöjohtamista

Sote- ja maakuntauudistuksen henkilöstövaikutusten ennakkoarviointi- raportti on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Sote- ja maakuntauudistuksen henkilöstövaikutusten ennakkoarviointi- raportti 

Lisätietoa: neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas, KT Kuntatyönantajat, p. 050 357 4233, [email protected] sekä johtaja Raija Volk, sosiaali- ja terveysministeriö p. 040 590 3430, [email protected]