Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Katsaus: Auraako digitalisaatio mahdollisuuksia maaseudulle?

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.11.2016 13.26
Uutinen

Yritykset ja asukkaat kaipaavat tekoja ja konkreettisia välineitä maaseudun sähköisten palvelujen kehittämiseen. Smart Countryside -hankkeen toinen Policy Brief -katsaus valaisee kuvaa yritysten ja asukkaiden digitaalisten palveluiden tarpeesta, hyödyistä, haasteista ja valmiuksista. Tietoa on kerätty digikahviloilla, haastatteluilla sekä sähköisesti ja postitse lähetetyillä kyselyillä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan maakunnassa sekä Turunmaan seutukunnassa.

Moni maaseudun asukas näkee digitalisaation välttämättömänä välineenä maaseudun elinvoimaisuudelle tulevaisuudessa. Digitalisaatiolla voidaan parantaa palvelujen saavutettavuutta esimerkiksi etäratkaisuilla, kiertävillä asiointiautoilla, palvelukeskittymillä ja jakamistaloussovelluksilla. Sen sijaan epävarmat yhteydet ja uusien toimintatapojen omaksuminen näyttäytyivät keskeisimpänä digitalisaation hidastajana maaseudulla.

Kyselyjen mukaan yrityksille ja asukkaille olisi järjestettävä digitulkkausta, eli opastusta digitaalisten välineiden ja palveluiden käyttöön. Palveluiden kehittämiseen tulisi ottaa mukaan asukkaat. Maaseudulla aktiiviset yhdistykset voisivat toimia digitulkkeina palveluiden kehittäjien ja maaseudun asukkaiden välillä.

Hankkeen loppuraportti julkaistaan joulukuussa 2016. Tutkimuksen toteutuksesta vastaavat Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI, Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Suomen ympäristökeskus ja Vaasan yliopiston aluetieteen yksikkö. Hankkeen tuloksia käytetään vuonna 2017 aloitettavien kokeilujen valmistelussa. Loppuraportin julkaisutilaisuus järjestetään 25.tammikuuta 2017.

Smart Countryside: maaseudun palveluiden kehittäminen ja monipuolistaminen digitalisaatiota ja kokeiluja hyödyntämällä -hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Auraako digitalisaatio mahdollisuuksia maaseudulle? (Policy Brief 21/2016)

Lisätiedot: kehitysjohtaja Janne Antikainen, p. 040 764 1829, Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI, janne.antikainen(at)mdi.fi

Lisätietoa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta: tietokayttoon.fi