Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Katsaus: Maaseudun palveluiden digitalisoimiseen on tahtoa, mutta taitoa tarvitaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.7.2016 11.42
Uutinen

Väestön ikääntyminen, huoltosuhteen muutos, palvelujen kasvavat etäisyydet, alueellisten erojen kasvu ja palveluiden yksilöllistyminen luovat muutospaineita palveluiden järjestämiseen maaseudulla.

Smart Countryside -hankkeessa pureudutaan fiksun maaseudun tematiikkaan kartoittamalla digitalisaation hyötyjä ja sähköisten palveluiden kokeiluja, tarkastelemalla asiakaslähtöisyyttä ja osallisuutta sähköisten palveluiden tuotannossa maaseudulla sekä keräämällä tietoa palveluiden tulevaisuuden sisällöistä. Syksyllä 2016 tutkimusryhmä jalkautuu kartoittamaan palveluiden käyttöä ja tarvetta Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Turunmaalla.

Ensihavainto maaseudun palveluiden digitalisaatiosta on, että yrityksillä ja asukkailla on kuilu tahdossa ja taidossa hyödyntää sähköisiä palveluita. Yrityksissä on suuria eroja, mutta pääosa haluaisi hyödyntää digitalisaatiota enemmän. Tutkijoita haastaa ja kiehtoo alueiden ja käyttäjien erilaisuus – sähköisten palveluiden räätälöintiä alueittain ja käyttäjäryhmittäin tarvitaan. Tietoa ja oppia on tärkeää levittää kansallisesti, jottei pyörää keksitä uudelleen.

Hankkeen loppuraportti julkaistaan joulukuussa 2016. Tutkimuksen toteutuksesta vastaavat Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI, Alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Suomen ympäristökeskus ja Vaasan yliopiston aluetieteen yksikkö. Hankkeen tuloksia käytetään vuonna 2017 aloitettavien kokeilujen valmistelussa.

Smart Countryside: maaseudun palveluiden kehittäminen ja monipuolistaminen digitalisaatiota ja kokeiluja hyödyntämällä -hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Maaseudun palveluiden digitalisaation tila: kuilu tahdossa ja taidoissa (Policy Brief 11/2016)

Lisätiedot: kehitysjohtaja Janne Antikainen, p. 040 764 1829, Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI, janne.antikainen(at)mdi.fi