Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 - tavoitteista toimeen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.4.2016 11.42
Uutinen

Kestävän kehityksen toimikunta ja Kehityspoliittinen toimikunta järjestivät maanantaina 4. huhtikuuta keskustelutilaisuuden globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda2030:nen toteuttamisesta Suomessa.

Stakeholder Forumin johtaja Farooq Ullah korosti tilaisuuden pääpuheenvuorossa, että kestävän kehityksen tavoitteet (SDG) ovat universaaleja ja velvoittavat kaikkia. Niitä toteutetaan sekä kehittyvissä että kehittyneissä maissa. Lähtökohtana on, että köyhyyttä ei voida poistaa pelkästään talouskasvuun tukeutumalla, vaan tarvitaan laaja-alaista kestävän kehityksen politiikkaa kaikissa maissa. Globaalien tavoitteiden toimeenpano myös edellyttää kansallista tulkintaa tavoitteiden merkityksestä sekä kansallista näkemystä indikaattoreiden valinnasta.

Ullah korosti kaikkien tahojen osallistamista sekä systemaattista lähestymistapaa, jossa kaikki kestävän kehityksen ulottuvuudet ovat tasapainossa. Käytännössä tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan uudistettu tai kokonaan uusi kansallinen strategia SDG-viitekehyksessä. Tärkeää on myös vahvistaa kansallista kestävän kehityksen hallintoa ja johtamista sekä huolehtia toimintaohjelman tavoitteiden viestimisestä ja kouluttamisesta.

Agenda2030 ei ole laillisesti velvoittava. Ullah kysyikin, voisiko Suomi olla ensimmäinen maa, joka säätää siitä kansallisen lain. Lopuksi Ullah antoi tunnustusta Suomen tavalle sitoa sidostyhmät mukaan toimintaan. Kestävä kehitys on Suomessa osa arkipäivää ja näkyy esimerkiksi jokamiehen oikeuksissa.

Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeri Annika Lindblom välitti kestävän kehityksen toimikunnan varapuheenjohtajan ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen tervehdyksen. Keskiössä oli ajatus yhdessä tekemisestä – kaikki tulee saada mukaan kansallisen toimeenpanosuunnitelman tekoon ja sen toteuttamiseen. Parhaillaan päivitetään kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta vastaamaan globaalin toimintaohjelman tavoitteita, ja syksyllä päivitetään kansalliset kestävän kehityksen indikaattorit. Työtä tukee kesäkuussa valmistuva selvitys, jossa analysoidaan Suomen valmiuksia toteuttaa Agenda2030:n tavoitteita. Lindblom muistutti, että Agenda2030 tavoitteiden saavuttamisessa toimintatavat ovat yhtä tärkeitä kuin itse tavoitteet.

Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi puhui tilaisuudessa siitä, miten Suomi auttaa köyhimpiä maita Agenda2030:nen tavoitteiden saavuttamisessa. Suomella on paljon annettavaa esimerkiksi kehitysmaiden verotusjärjestelmien kehittämisessä.

Eduskunnan roolista Agenda2030:nen toteuttamisessa keskustelivat Paloniemen kanssa kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Pekka Haavisto. Sirén painotti yhteistyön tiivistämistä, tavoitteiden ottamista osaksi arkipäivää sekä yritysten roolia. Paneelissa oltiin yksimielisiä siitä, että yritykset tulee nähdä mahdollisuutena tavoitteiden toteuttamisessa. Haavisto puolestaan piti tärkeänä, että ympäristöä koskevat tavoitteet ovat kattavasti mukana kokonaisuudessa. Hän myös korosti naisten aseman parantamisen rinnalla nuorten miesten työllisyyden merkitystä sekä tiedeyhteisön ottamista mukaan keskusteluun.

Järjestöjen roolista Agenda2030:nen toteuttamisessa keskustelivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder, Kansainvälisen kauppakamarin Suomen osaston maajohtaja Timo Vuori sekä Väestöliiton johtava asiantuntija Hilkka Vuorenmaa. Puheenvuoroissa korostuivat kansalaisten ja yritysten osallistaminen, käytännönläheisyys ja muutoksen välttämättömyys.

Tiedote: kestävän kehityksen toimikunta asetettiin helmikuussa
Kehityspoliittinen toimikunta
Kestävän kehityksen avainkysymykset ja toimintasuunnitelma 2030 -selvitys
Farooq Ullahin esitys

Stakeholder forumin raportit
Seeing the whole. Implementing the SDGs in the an integrated and coherent way 
Challenges for developing countries