Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
Kokeilukulttuuri vauhdittamaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 14.3.2017 10.38
Tiedote 109/2017

Sote-uudistus muuttaa perusteellisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteita. Rakenteelliset muutokset eivät kuitenkaan yksin riitä toteuttamaan uudistuksen tavoitteita asiakaskeskeisyydestä ja paremmasta kustannustehokkuudesta. Tarvitaan nykyistä enemmän käytännön toimintaa tukevia sähköisiä palveluita ja hyvinvointiteknologiaa. Esimerkiksi diabeetikkojen ja verenpainepotilaiden omahoidolla voidaan saavuttaa parempia hoitotuloksia ja merkittäviä kustannussäästöjä.

Selvityksen tehnyt tutkijaryhmä ehdottaa ratkaisuksi kokeilukulttuuria, joka yhdistää kansallisen tason ohjauksen, palveluja kehittävien ja tuottavien organisaatioiden johtamisen sekä kansalaisten aktiivisen osallistumisen palvelujen yhteiskehittämiseen.

Selvityksessä on perehdytty kokeilukulttuurin nykytilaan, edellytyksiin ja kehitystarpeisiin eri näkökulmista. Kokeiluja voidaan tehdä osana sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä. Kun teknologian ja toiminnan näkökulmat yhdistetään kokeilevan kehittämisen kaikissa vaiheissa, kehitetyt sähköiset palvelut saadaan kiinteäksi osaksi organisaatioiden toimintaa ja kansalaisten arkea.

Raportissa esitetään malli siitä, miten erityyppiset kokeilut soveltuvat sähköisten palvelujen kehittämisen eri vaiheisiin, ideoinnista vaikutusten arviointiin asti. Esimerkiksi Sipoon terveyskeskuksessa on VTT:n johdolla kokeiltu uutta etähoitoratkaisua, jossa potilaiden omahoitoa ja terveyden ylläpitoa tuettiin automaattisilla palauteviesteillä. Potilaat ja hoitohenkilökunta osallistuivat hankkeeseen aktiivisesti ja etähoitoratkaisua muokattiin heidän toiveittensa mukaiseksi.

Tutkijaryhmä ehdottaa kokeiluja tukevaa ohjeistusta liittyen mm. hankintalain soveltamista ja tietosuojaa koskeviin tulkintoihin. Kehitettyjen ratkaisujen vaikuttavuutta tulee tarkastella kustannussäästöjen ohella kansalaisten saaman ja kokeman hyödyn ja laadun kannalta. Hallinnollisen keveyden ja dynaamisuuden ohella tarvitaan myös yhtenäisiä käytäntöjä. Kansallista kehittämispanostusta suunnattaessa tulee innovatiivisuuden ja uutuusarvon lisäksi kiinnittää huomiota aiemmin tehdyn työn hyötykäyttöön. Muualla kehitettyjen ratkaisujen soveltuvuus ei ole aina suoraviivaista: hyödyntäjät tarvitsevat myös tietoa kehittämisprosessin haasteista ja niiden ratkaisemisesta.

Selvityksen on laatinut Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Työ toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tutkimuksen ohjausryhmää johdettiin sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tekemällä oppii – kokeilukulttuurista vauhtia sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen -selvitys

Lisätietoa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta: tietokayttoon.fi

Video

Lisätietoja:

johtava tutkija Jaakko Lähteenmäki, VTT, jaakko.lahteenmaki (at) vtt.fi, p. 040 514 9869 sekä hankkeen johtaja Heli Talja, VTT, heli.talja (at) vtt.fi, p. 050 309 2110.