Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Maailman kestävän kehityksen tavoitteet täyttävät vuoden

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 22.9.2016 9.59
Uutinen

YK:n jäsenmaat sopivat vuosi sitten New Yorkissa maailmanlaajuisista kestävän kehityksen tavoitteista ja toimintaohjelmasta, joka ohjaa kestävän kehityksen toteuttamista seuraavat 15 vuotta. Perjantaina 23. syyskuuta kestävän kehityksen työtä tekevät järjestöt jalkautuvat Helsingin, Tampereen ja Turun kaduille jakamaan maailman parhaita uutisia juhlistaakseen toimintaohjelman yksivuotispäivää. Uutisten ajatuksena on kertoa maailman edistysaskelista kestävän kehityksen suuntaan.

Agenda 2030 asettaa yhteiset tavoitteet seuraaviksi 15 vuodeksi kaikille YK:n jäsenmaille. Ohjelma ajaa vahvasti muutosta kehityspolitiikasta kokonaisvaltaiseen kestävän kehityksen politiikkaan. Tavoitteena on kääntää globaali kehitys uralle, jossa ihmisten hyvinvointi ja ihmisoikeudet, talouden vauraus ja yhteiskuntien vakaus turvataan ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Tavoitteena on myös poistaa äärimmäinen köyhyys maailmasta.

Suomi on lähtenyt liikkeelle ensimmäisten joukossa Agenda2030:nen kansallisessa toimeenpanossa. Hallituksen on tarkoitus hyväksyä vuoden 2017 alussa suunnitelma, jossa määritellään painopisteet, keinot ja seurantamekanismit Suomessa sekä kansainvälisessä yhteistyössä.

”YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmasta sopiminen oli suuri saavutus kansainväliselle yhteisölle. Ensimmäistä kertaa meillä on koko maailmalle yhteiset kestävän kehityksen tavoitteet, suunta, sisältö sekä kieli. Nyt on aika ryhtyä tuumasta toimeen ja viedä käytäntöön sovitut linjaukset. Toimintaohjelman toteuttamiseen tarvitaan samaa me-henkeä ja kumppanuutta kuin ohjelmasta sopimiseen”, sanoo Suomen kestävän kehityksen toimikuntaa johtava pääministeri Juha Sipilä.

Suomen linjaus kestävästä kehityksestä on vuonna 2013 käynnistetty kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Se on toiminnallinen työkalu, jossa julkishallinto, yritykset, yhteisöt ja muut tahot sitoutuvat edistämään kestävää kehitystä kaikessa työssään ja toiminnassaan. Suomi toteuttaa globaaleja tavoitteita hallitusohjelman, EU-lainsäädännön tai kansainvälisten sopimusten toimeenpanon kautta.

Alueellisen osallistamisen vauhdittamiseksi ja keskustelun herättämiseksi valtioneuvoston kanslia ja ulkoministeriö järjestävät yhteistyössä kaupunkien ja kestävän kehityksen toimijoiden kanssa Agenda 2030 ja Suomi -keskustelutilaisuuksia. Ensimmäinen maakuntatilaisuus järjestetään Tampereella keskiviikkona 12.10. ja toinen Oulussa 8.11.

Lisätietoja: apulaispääsihteeri Marja Innanen, p. 040 777 5582, kestävän kehityksen toimikunta, valtioneuvoston kanslia

Agenda2030 - toimeenpano Suomessa
Toimenpidesitoumukset - sitoumus2050.fi
Maailman parhaat uutiset