Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Paatero: Yritykset valtion kanssa yhteisiin tasa-arvotalkoisiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.3.2015 13.50
Tiedote 123/2015

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero peräänkuuluttaa yrityksiltä toimia naisten tasa-arvoisen urakehityksen puolesta. Paateron mielestä Suomeen tarvitaan uudenlaiset tasa-arvotalkoot, joihin osallistetaan niin yritykset kuin valtio.

Paateron mukaan valtio voi pyrkiä vaikuttamaan sukupuolten tasa-arvon vahvistumiseksi työmarkkinoilla eri ohjauskeinoin, muun muassa kehittämällä tukijärjestelmiä hoivavastuun tasaisempaa jakautumista edistäviksi. Suurelta osin muutos on tehtävissä kuitenkin vain työpaikoilla ja työyhteisöissä.

”Ylimmän taloudellisen päätöksenteon paikoille yhtiöiden hallituksiin noustaan pääosin yritysten operatiivisista toimitusjohtaja- ja johtoryhmätason tehtävistä. Naisten puute näissä tehtävissä on tunnistettu tekijäksi, joka estää etenemisen korkeimmalle tasolle”, Paatero toteaa.

Paatero on erittäin huolissaan tuoreista Grant Thorntonin tutkimustuloksista joiden mukaan naisjohtajien ja yhtiöiden hallituksissa toimivien naisten määrä on tippunut vuoden aikana Suomessa huomattavasti. Ammattiliitto Pron tutkimuksen mukaan miehet taas valikoituvat keskimäärin 4,5 kertaa todennäköisemmin esimiestehtäviin kuin naiset.

”Jos naiset eivät pääse nousemaan esimies- ja johtotehtäviin, eivät mitkään kiintiöt hallituspaikoissa voi tuottaa kestäviä tuloksia”, Paatero sanoo.

”Tasa-arvoasioihin on paneuduttava yritystasolla entistä enemmän. Kyse on koko liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksista. Hyvään tulokseen on toisenlaiset edellytykset, kun molempien sukupuolten osaaminen hyödynnetään täysimääräisesti”.

Lisätietoja: virkamiessihteeri Valtteri Aaltonen, p. 0295 160 240, valtioneuvoston kanslia