Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Verkkopalvelumme uudistuvat. Valtioneuvoston kanslian vnk.fi-sivusto siirtyy osaksi valtioneuvosto.fi-palvelua keskiviikkona 24.4. Uudistus saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä ja puutteita sivustojen toiminnassa.

Pääministeri Juha Sipilä Intiaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.2.2016 15.46
Tiedote 45/2016

Pääministeri Juha Sipilä tekee Team Finland -matkan Intiaan 12.–14. helmikuuta 2016. Virallisen vierailun tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Intian suhteita sekä edistää kaupallistaloudellista yhteistyötä.

Pääministeri Sipilä tapaa vierailun aikana Intian pääministeri Narendra Modin. Tapaamisessa keskustellaan muun muassa Suomen ja Intian suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä ja alueellisista kysymyksistä.

Matkan tavoitteena on edistää suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia Intiassa. Pääministerin mukana matkustaa yritysvaltuuskunta, johon kuuluu edustajia 17 suomalaisesta yrityksestä ja organisaatiosta. Yritysvaltuuskunta koostuu muun muassa energia- ja ympäristöteknologian, informaatioteknologian, terveys- ja hyvinvointipalvelualojen sekä koulutusalan edustajista. Valtuuskunnan on koonnut Finpro.

Matka suuntautuu Mumbaihin, jossa pääministeri Sipilä ja yritysvaltuuskunta osallistuvat Make in India Week -tapahtuman avajaisiin. Pääministeri Sipilä on yksi avajaisten puhujavieraista. Matkan aikana pääministeri tapaa myös muita Intian hallituksen ministereitä sekä intialaisia yritysjohtajia ja suurinvestoijia.

Make in India -tapahtuma esittelee muotoilun, innovaation ja kestävän kehityksen tuomia mahdollisuuksia Intiassa. Pääministeri Modin aloitteesta syntynyt Make In India on Intian hallituksen keskeinen ohjelma, joka sisältää useita toimialakohtaisia aloitteita, kuten Digital India, Start-Up India, Clean India, 100 Smart Cities ja Skill India. Tavoitteena on tehdä Intiasta maailman tuotantotalouden seuraava keskus. Tähän pyritään kannustamalla puhtaiden, kestävien ja energiatehokkaiden teknologioiden käyttöä ja tukemalla maan omavaraisuusastetta.

Suomen ja Intian välinen kauppa lähti voimakkaaseen kasvuun 2000-luvun alkupuolella. Huippuvuonna 2011 tavarakauppavaihto kasvoi 1,3 miljardiin euroon. Sen jälkeen kauppa kääntyi laskuun. Vientiä painoi eniten kone- ja laiteviennin supistuminen. Intian markkinat ovat valtavat. Kehittyvä, vaurastuva ja keskiluokkaistuva Intia tarjoaa suomalaisyrityksille runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia. Intiassa investoidaan tulevina vuosina huomattavasti muun muassa infrastruktuurin rakentamiseen, ympäristöteknologiaan, energiantuotantoon, informaatio- ja viestintäteknologiaan, metsäteollisuuteen, terveydenhuoltoon, koulutukseen sekä elintarviketeknologiaan ja -turvallisuuteen.

Matkalle osallistuvat yritykset ja toimijat: BaseN, Chempolis, Comptel, Crown CRO, European Water Lake and River system association, Evac, Fortum, Grexel Systems, Lahden ammattikorkeakoulu, Lindström Group, Nestor Cables, Nocart, Nokia, Sharper Shape, Turun yliopisto, Vaisala ja Wärtsilä.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 748 3867, Team Finland -viestintäpäällikkö Mari-Kaisa Brander, p. 040 131 3388, valtioneuvoston kanslia sekä Intian maavastuuvirkamies Sanna Halinen, p. 029 535 0562, ulkoasianministeriö.