Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Juha Sipilä UPM Kymin sellutehtaan laajennuksen vihkiäistilaisuudessa Kuusankoskella 12.1.2016

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.1.2016 11.31
Puhe

(muutosvarauksin)

Arvoisat kutsuvieraat,

Olemme kokoontuneet juhlistamaan UPM Kymin sellutehtaan merkittävää laajennusta.  Kymiyhtiöllä on pitkät ja kunniakkaat perinteet. Se perustettiin (nimellä Kymmene Aktiebolag) jo vuonna 1872. Teollinen tuotanto alkoi jo seuraavana vuonna. Kymillä on ollut huomattava rooli suomalaisen metsäteollisuuden kehittämisessä. Tehdasalueilla on toiminut vuosien varrella kymmeniä paperikoneita ja useita sellutehtaita, ja täällä on otettu käyttöön useita innovaatioita ensimmäisenä maailmassa.

Kymiyhtiö toimi myös suomalaisen metsäteollisuuden kansainvälistymisen pioneerina perustamalla yhteisyrityksen Isoon-Britanniaan jo vuonna 1930. UPM:n logossa yhä tänä päivänäkin näkyvä aarnikotka on taiteilija Hugo Simbergin vuonna 1899 Kymmene Ab:lle suunnittelema tunnus. Se on tätä nykyä Suomen vanhin yhtäjaksoisesti käytössä ollut liikemerkki ja koristaa Kymin tehtaan sellupaaleja.

Näiden vuosikymmenten aikana samalla on syntynyt sukupolvien ylikestävä ammattitaito alueellanne. Tämä henkilökunnan osaaminen ja sukupolvien ketju on yhtiölle vahvuus. Tämänkin uuden investoinnin yksi perusta on vankka osaaminen, mikä täällä on pitkällä aikavälillä kehittynyt.

UPM Kymin vaikutukset paikallistalouteen ovat erittäin merkittävät. Tehtaan työllistävä vaikutus on yhteensä noin 2 400 työpaikkaa Kouvolan seudulla. Kymin suorat ja välilliset verovaikutukset alueelle ovat yli 20 miljoonaa euroa. Tänään vihittävän uuden investoinnin arvo on 160 MEUR, ja se koostuu uudesta sellun kuivauskoneesta, uudesta kuorimosta ja havukuitulinjan modernisoinnista. Investoinnin myötä Kymin tehdasintegraatista muodostuu yksi moderneimmista Suomessa. Erityisen ilahduttavaa on se, että investoinnissa on käytetty hyvin paljon paikallista ja kotimaista osaamista, jonka edustajia on myös täällä mukana nyt.

Tavoitteenamme hallituksessa on tehdä Suomesta biotalouden, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijä vuoteen 2025 mennessä. Kestävillä ratkaisuilla halutaan vauhdittaa vientiä ja työllisyyttä. Kymin tehtaan investointi tukee omalta osaltaan hallituksen tavoitteita. Vuosi 2015 itse asiassa osoitti, että Suomi elää edelleen vahvasti metsästä. Suomen viennin valopilkkuja olivat erityisesti paperi ja selluloosa. Erityisen iloinen olen ollut metsäteollisuuden viime vuosien uusiutumiskyvystä, innovaatioiden ja patenttien määrästä sekä sitä kautta syntyneistä uusista puupohjaisista tuotteista ja markkinoista. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa biotalouden strategiaa.

Hyvät kuulijat,  

Suomi ja koko Eurooppa kärsivät nyt investointien liian matalasta tasosta ja talouden hitaasta uudistumisesta. Haastan meidät kaikki nostamaan rimaa kaikissa toimissamme, mitkä tähtäävät investointien kääntämiseen uudelleen nousuun. Suomi nousee kuopasta vain investoimalla.

Investointien lisääminen on hallituksen elinkeinopolitiikan keskiössä. Kestävään kasvuun tarvitaan yritysten investointeja, joiden käynnistämisen kynnystä pyrimme osaltaan madaltamaan. Maamme tarvitsee investointeja ja investoinnit yrityksiä, jotka kehittävät hankeideoita ja toteuttavat ne.

Meidän on oltava aktiivisia investointiympäristön ja -ilmapiirin vahvistamisessa. Esimerkiksi kilpailukykykärkihankkeessamme isojen teollisten investointihankkeiden osalta otetaan käyttöön lupaprosessien kiirehtimismenettely erityisesti ympäristömenettelyissä. Rutiinilupa-asioita siirretään ilmoitusmenettelyyn. Investointihankkeiden lupamenettelyjen muutosten on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa.

Arvoisat juhlavieraat,

Harmaudessa on nyt myös valon kajastusta. Sitä tulee erityisesti biotalouden noususta. Se tarkoittaa biojalostamoita – sekä suuressa mittakaavassa että pienemmillä hankkeilla. Ne tarkoittavat uusia biotalouden tuotteita ja uusiutuvaa energiaa tuotettuna ympäristöystävällisesti alusta loppuun.

Biotaloudessa alueellisina vetureina toimivat merkittävät uudet investoinnit. Kymi on elävä esimerkki siitä, että puun jalostus ja muut biotalous kasvaa nyt Suomessa vahvasti. Biotalous tarjoaa Suomelle edelläkävijän roolin koko Euroopassa. Biotalouden kärkihanke tukee osaltaan tätä myönteistä mullistusta.

Merkittäviä biotaloutta edistäviä toimenpiteitä ovat puurakentamisen edistäminen säädöksiä ja rakentamismääräyksiä purkamalla, metsäteollisuuden investointien ja mekaanisen metsäteollisuuden edistäminen sekä biotalouden tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat. Esimerkiksi VTT:n Bioruukki-kokeiluympäristön kasvattamista merkittäväksi biotalouden uusien teknologioiden tutkimus- ja testausympäristöksi vauhditetaan viiden miljoonan euron lisävaltuudella, joka on osa hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta, jossa on myös toimenpiteitä, joilla vastataan metsäteollisuuden kasvavaan puun kysyntään.  

Kymen ja muiden Suomessa päätettyjen puuta käyttävän teollisuuden investointien myötä tarvitaan merkittävästi lisää puuta liikkeelle maamme metsistä. Tämä on merkittävä mahdollisuus myös metsänomistajille. Pidän erittäin hyvänä esimerkkinä sähköistä puukauppapaikkaa, jonka perustivat puumarkkinaosapuolet yhteistyössä. Se on konkreettinen osoitus markkinaosapuolien kyvystä tehdä yhteistyötä kasvun kynnyksellä ja toisaalta vahvasta tahtotilasta aikaansaada biotalouden kilpailukykyhyppyä digitalisaation keinoin. Tätä yhteistyötä tarvitaan nyt koko Suomessa laajalla rintamalla.

Hallitus on asettanut kaikkia toimijoita vahvasti haastavan 15 miljoonan kuutiometrin puunkäytön lisätavoitteen. On tärkeää konkreettisin keinoin varmistaa sen tavoitteen toteutuminen. Edistämme yrittäjämäistä metsätaloutta toimilla, jotka nostavat metsätilojen keskikokoa ja vauhdittavat myös metsätilojen sukupolven vaihdoksia. Vahvistamme puun tarjontaa myös metsätietojärjestelmää ja sähköisiä palveluja kehittämällä. Nämä mahdollistavat kasvavasti puun liikkeelle lähtemisen.

On tärkeää, että teemme tulevaisuutta, jossa metsien aktiiviseen, kestävään ja kasvavaan talouskäyttöön kannustetaan. Näin toimien vahvistamme puun tarjontaa huomattavasti kasvavan puun kysynnän vastapainoksi, mikä on edellytys kaikelle puun käytön lisäämiselle. Kaikki metsänomistajat on nyt saatava biotalouden kasvuun aidosti mukaan.

Arvoisat juhlavieraat,

Talouskasvu edellyttää investointeja paitsi koneisiin ja laitteisiin, myös sijoittamista tuotekehitykseen ja uuden liiketoiminnan perustamiseen. Investoinnit ovat Suomessa viime kuukausina osoittaneet selviä piristymisen merkkejä ja toivoa. Valtionvarainministeriö arvioi viimeisimmässä talousennusteessaan, että investoinnit vetävät Suomen talouden vihdoin kasvuun kuluvan vuoden aikana.

Mahdollisuuksiin ja vahvuuksiin on nyt tartuttava rohkeasti ja avoimesti. Toivotan yhtiönne koko henkilöstölle oikein hyvää uutta vuotta, voimia ja tulevaisuudenuskoa!

Näillä sanoilla tuon valtioneuvoston tervehdyksen ja sydämelliset onnentoivotukset UPM Kymin koneinvestoinnille.