Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Sipilä avasi Suomi 100 -näyttelyn Varsovassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.1.2017 20.15
Tiedote 14/2017

Pääministeri Juha Sipilä on vieraillut torstaina 12. tammikuuta Puolan pääkaupungissa Varsovassa avaamassa suomalaista muotoilua ja arkkitehtuuria esittelevän näyttelyn, joka on yksi merkittävimpiä kansainvälisiä Suomen juhlavuoden hankkeita. Työvierailunsa aikana pääministeri Sipilä tapasi myös Puolan pääministeri Beata Szydłon sekä osallistui suomalaisten ja puolalaisten yritysten energia-alan innovaatioseminaariin.

Suomi 100 -valtuuskunnan puheenjohtajana pääministeri Sipilä avasi ”Echoes – 100 Years in Finnish Design and Architecture" -näyttelyn, joka esittelee paitsi maailmankuulua suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua, myös suomalaisen yhteiskunnan keskeisiä vahvuuksia näiden kautta. Näyttely on esillä professori Rainer Mahlamäen suunnittelemassa, Puolan juutalaisten historiasta kertovassa POLIN-museossa, joka on saanut Arkkitehtuuri-Finlandia -palkinnon vuonna 2014 ja valittu vuonna 2016 eurooppalaiseksi vuoden museoksi. Echoes-näyttely kiertää myöhemmin Bratislavassa, Prahassa, Budapestissä ja Berliinissä.

–Suomen juhlavuotta vietetään lukemattomien tapahtumien merkeissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. On hienoa, että Suomen tarinaa kerrotaan tuhansin eri tavoin, ja juhlinnassa voivat olla mukana myös vanhat ja uudet Suomen ystävät eri puolilla maailmaa. Varsovassa nyt avattu upea näyttely kertoo omaa tarinaansa suomalaisen muotoilun laadukkuudesta, innovatiivisuudesta, luonnonläheisyydestä ja käytännöllisyydestä, pääministeri Juha Sipilä totesi.

Pääministeri Sipilä nosti suomalaista osaamista esiin myös Suomen Varsovan- suurlähetystön järjestämässä energia-alan innovaatioseminaarissa, johon osallistui Puolan varapääministeri Mateusz Morawiecki sekä suomalaisia ja puolalaisia liikemiehiä. Suomalaisyrityksistä mukana olivat Fortum, Wärtsilä, UPM, Valmet, Stora Enso ja Watrec.

Pääministeri Sipilä keskusteli maiden välisen talousyhteistyön kehittämisestä myös pääministeri Szydłon kanssa. Pääministerit puhuivat lisäksi ajankohtaisista EU-kysymyksistä kuten EU:n tulevaisuudesta, muuttoliikkeestä, Brexitistä sekä Suomeen perustettavasta hybridiuhkia käsittelevästä keskuksesta. Pääministerit keskustelivat myös Itämeren alueen turvallisuustilanteesta.

–Suomea ja Puolaa yhdistää muun muassa se, että olemme molemmat pitäneet tärkeänä EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja sen kehittämistä. Myös hybridiuhkiin liittyvä työ on molemmille tärkeää. On hienoa, että Puola on kiinnostunut osallistumaan hybridiuhkia käsittelevän keskuksen toimintaan.

–Puolan pääministerin kanssa käymissäni keskusteluissa nostin esiin myös EU:n huolen Puolan demokratiakehityksestä. Suomelle Puola on tärkeä maa sekä kahdenvälisesti, Itämeren alueella että EU:ssa. Totesin Suomen toivovan, että Puola ja EU-komissio pääsevän yhteisymmärrykseen komission käynnistämän oikeusvaltiomenettelyn puitteissa. Tämä olisi tärkeää niin Puolan kuin EU:nkin kannalta. Kysymys yhteisistä arvoista on erityisen tärkeä nyt, kun meidän on varmistettava EU:n yhtenäisyys, pääministeri Sipilä totesi.

Pääministeri Sipilä keskusteli työvierailunsa aikana myös oppositiossa olevan Nowoczesna-puolueen johtajan, Ryszard Petrun kanssa.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 7483 867; EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia.

Lisätietoja museosta ja näyttelystä:

Echoes – 100 Years in Finnish Design and Architecture -näyttelyn kuraattori, tuottaja Laura Isoniemi, [email protected], p.040 508 7090

Suomen Varsovan-suurlähetystö, ulkoasiainsihteeri Santeri Eriksson, [email protected], p. +48 601 223 129

Museo POLIN 

Näyttely Suomi 100 -sivustolla ja Facebookissa