Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Sipilä: Valtion parannettava rakennusprojektien omistajuutta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 30.3.2017 12.30
Tiedote 137/2017

Pääministeri Juha Sipilä vastaanotti torstaina 30. maaliskuuta selvitysmies Erkki Virtasen suositukset valtion rahoittaman rakentamisen ongelmien ratkaisemiseksi. Pääministerin mielestä Virtasen selvityksessä on monia tärkeitä ja kannatettavia ehdotuksia rakentamisen ongelmien korjaamiseen.

Pääministeri pitää pulmana rakennusprojektien liian heikkoa omistajuutta: julkinen valta ei ole valvonut etujaan riittävän hyvin.

”Meillä on julkisessa rakentamisessa laatuongelmia, mutta myös budjetissa pysymisen ongelmia ja aikatauluongelmia. Meidän pitää olla äärimmäisen määrätietoisia ja vaativia silloin, kun rakennetaan julkisilla varoilla”, pääministeri korostaa.

Pääministeri rohkaisee kuntia tekemään investointeja home- ja sisäilmaongelmien korjaamiseksi.

”Kilpailukriteeriksi pitää voida kirjata, että rakennuttajalla on todistettavasti sisäilmaongelmaton rakentamisen historia. Pitää olla sataprosenttinen varmuus siitä, että rakennus tulee kuntoon. Laadun on oltava sellaista kuin pitääkin. Siihen tämä selvitys antaa nyt oikein hyviä eväitä”, pääministeri sanoo.

”Erityisen rakentamisen kuivaketjusäilyttäminen on keskeisessä osassa, kun rakennetaan homevapaita kiinteistöjä”, pääministeri muistuttaa.

Pääministeri pitää myös hyvänä selvitysmiehen suosituksia rakentamisen allianssimallista, jossa valtio ja rakentaja kantavat yhdessä vastuun koko elinkaaren ajan. Tärkeä on myös selvityshenkilön suositus siitä, että kun valtio on rakentamisessa mukana, se määrää sekä euromääräisen että prosentuaalisen katon kustannuksille.

Selvitysmies Erkki Virtaselta 11 suositusta valtion rahoittaman rakentamisen ongelmien ratkaisemiseksi (VNK:n tiedote 30.3.2017)

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja Markus Lahtinen, p. 0295 160 404, valtioneuvoston kanslia