Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Sipilän avaussanat Suomi100 -festareilla Helsingin Sakarinmäen koululla / Östersundoms skola

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.12.2017 9.23
Puhe

(Muutosvarauksin)

Hyvät opettajat ja oppilaat,

koko kouluyhteisö,

Kylläpä tuntui mukavalta lähteä viikon aluksi kouluun! En tiedä voiko olla parempaa ja sopivampaa paikkaa aloittaa itsenäisyysviikko kuin koulu. Ehkä jotkut oppilaista ovat toista mieltä, mutta ainakin itselleni on harvinainen ja mieluisa hetki avata viikko lasten ja nuorten parissa. Mukavaa sekin, että jäykän pönötyksen sijaan olette valinneet päivän muodoksi festarit.

Tiedättekö oppilaat muuten missä päin maailmaa sijaitsevat Kolumbia, Bolivia ja Peru? Vierailin nyt syksyllä näissä maissa. Siellä suomalaiset opettajat olivat maailmantähtiä. Suomalainen opettaja ja opetus ovat maailmalla todella kovassa arvossa. Olen tämän kuullut kymmeniä kertoja eri maiden presidenttien ja pääministereiden suusta. Haluan nytkin kiittää kaikkia suomalaisia opettajia. Kiitos teille lujasta panoksestanne tulevaisuuden rakentamisessa.

Suomessa on runsaat viisi miljoonaa ihmistä. Maailmankartalla olemme väkiluvulta pieni maa ja sijaintimme on syrjässä kaukana pohjoisessa. Siksi on tärkeää, että pärjätäksemme jokaisella Suomessa asuvalla on koulupolku käytynä. Tämän vuoksi koulu, koulutus, oppiminen ja sivistys ovat aivan keskeinen osa Suomea ja satavuotista suomalaista tarinaa.

Laadukas peruskoulutus kaikille on tärkeä osa suomalaista tasa-arvoa ja yhteiskuntamme kivijalka. Suomessa jokainen lapsi saa laadukkaan ja maksuttoman koulutuksen. Se on harvinaista maailmalla.

Jokapäiväistä kouluarkea ei voi rakentaa pelkän maineen varaan, vaan jatkuvasti etsimällä ja löytämällä uusia tapoja oppia ja opettaa. Monenmoisen teknologian, kuten keinoälyn tai esineiden internetin, kehitykset pakottavat meidät vielä monta kertaa pohtimaan, mitä ja miten koulussa pitää toimia.

Täällä Sakarinmäessä tekemällä oppimista hyödynnetään hienosti esimerkiksi ympäristötietoisuuden ja uusiutuvan energian osalta. Det är också fint att Östersundoms skola finns under samma tak. Levande tvåspråkighet och språkkunskaper kan verkligen utvecklas när vi arbetar, studerar eller går i skola tillsammans.

Hyvä kouluväki,

Suomi täyttää sata vuotta ja on juhlan aika.

Avaan myöhemmin tänään Kansallisarkiston Pro Finlandia  -näyttelyn neljännen osan. Näyttely kuvaa Suomen itsenäisyyteen johtanutta kehitystä kansainvälisestä näkökulmasta. Teidän tänne Sakarinmäkeen rakentamanne Suomi100- festarit on siis tärkeä osa suurta kokonaisuutta,  jonka jokainen osa on tehty juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä. Lukuisissa kouluissa pidetään tänään ja huomenna itsenäisyysjuhlia.

Päivälleen juuri tänään tasan sata vuotta sitten silloinen hallitus hyväksyi itsenäisyysjulistuksen ja esitteli sen eduskunnalle. Sen jälkeen sukupolvet toisensa jälkeen ovat tätä maata rakentaneet ja itsenäisyyttä puolustaneet – luokaamme yhdessä paras mahdollinen ponnistusalusta myös tulevaisuuden rakentajille. Heitä on täällä salissa tänään paljon.

Suomi on hyvä maa, monilla mittareilla maailman paras tai yksi parhaista. Se ei ole sattuman satoa, vaan määrätietoisen työn tulos. Tässä maassa on yhdessä tehty mahdottomasta mahdollista. Se on innostava näköala tarttua myös tulevaisuuden haasteisiin. Olette yhdessä täällä ilmiöoppimisen Suomi100-teemalla löytäneet mielenkiintoisia ja hienoja näkökulmia historian ja nykypäivän Suomeen. Rohkeudella ja innolla, tiedolla ja taidolla, löytyvät myös ratkaisut tulevaisuuden kysymyksiin.

Oikein hyvää Suomi100-festaria, miellyttävää iltajuhlaa ja hyvää itsenäisyyden satavuotispäivää kaikille.