Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Stubb luopuisi poliittisista valtiosihteereistä ja kannattaa hallituksen toimintatapojen uudistamista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.3.2015 13.54
Tiedote 118/2015

Pääministeri Alexander Stubb vastaanotti torstaina yhdessä liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon kanssa valtioneuvoston rakenteellista ja toiminnallista yhtenäisyyttä arvioineen parlamentaarisen komitean mietinnön. Pääministeri piti komitean suosituksia erinomaisena ja totesi, että nyt pitää vain uskaltaa lähteä muuttamaan valtionhallintoa ja poliittista toimintatapaa. Valtioneuvoston toimintaa täytyy katsoa kokonaisuutena. Komitean esille tuomat asiat ovat hyvä alku uudistuksille.

Poliittisista valtiosihteereistä tulisi luopua

Pääministeri Stubb luopuisi poliittisista valtiosihteereistä valtioneuvoston kansliaa lukuun ottamatta. Toimivallan jako poliittisten valtiosihteereiden ja ministeriöiden kansliapäälliköiden välillä ei ole toimiva. ”Ministereillä pitää olla kuitenkin selkeä kabinetti poliittisen ohjauksen tueksi, ja riittävästi poliittisia avustajia.” 

Pääministeri Stubb pitää myös tärkeänä, että ministeri osallistuu aina henkilökohtaisesti EU-neuvoston kokouksiin. Poliittisen valtiosihteerin ei pitäisi edustaa Suomea ministerin puolesta.

”Jos poliittista vastuuta halutaan laajentaa, olisin valmis puoltamaan varaministerijärjestelmää”, pääministeri Stubb sanoo. Se vaatisi perustuslain muutoksen.

Enemmän liikkuvuutta virkamieskuntaan 

Pääministerin mielestä ministeriöiden virkamiesten pitäisi olla käytännössä valtioneuvoston yhteisiä virkamiehiä. Pääministeri pitää nykyistä järjestelmäämme aivan liian siiloutuneena.

”Haluaisin nähdä huomattavasti enemmän liikettä ministeriöiden välillä. Tämä monimuotoistasi järjestelmää ja mahdollistaisi monipuolisempia urapolkuja ja laaja-alaisempaa osaamista.”

Valtioneuvoston asettama, yhtenäisen valtioneuvoston rakennetta ja uudistamistarpeita arvioinut parlamentaarinen KEHU-komitea komitea ehdottaa mietinnössään toimia, joilla parlamentarismiin pohjautuva hallitustyöskentely on toimivaa, tehokasta ja strategista sekä Suomen päätöksenteko- ja kilpailukykyä vahvistavaa. Tavoitteena on, että ehdotuksia voidaan hyödyntää seuraavaa hallitusta muodostettaessa.  Komitean työ perustuu valtion keskushallinnon uudistamistarpeita selvittävään hankkeeseen (KEHU-hanke). Hankkeen tavoitteena on muodostaa valtioneuvostosta toiminnallisesti ja taloudellisesti nykyistä yhtenäisempi rakenteellinen kokonaisuus.

Lisää aiheesta:

Komitean mietintö
Tiedote
Tallenne komitean mietinnön luovutustilaisuudesta
Kuvia luovutustilaisuudesta

Lisätietoja: valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 280 ja komitean pääsihteeri Päivi Pietarinen (komitean mietintö) p. 050 5433403