Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Stubb: Seuraavan hallituksen on vastattava turvallisuusympäristön muutokseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.3.2015 18.30
Tiedote 163/2015

Pääministeri Alexander Stubb käsitteli Suomen muuttunutta turvallisuusympäristöä Paasikivi-seurassa 24.3. pitämässään puheessa ”Turvallisuusympäristö murroksessa – miten Suomi vastaa?”

”Seuraavalla hallituksella on kaksi tärkeää tehtävää, joiden merkitys on ylitse muiden. Yksi, Suomen talouden kääntäminen uuteen nousuun. Ja kaksi, vastaaminen turvallisuusympäristön murrokseen. Seuraava hallitus tarvitsee yhteistä tilannekuvaa turvallisuudessa yhtä kipeästi kuin taloudessa”, totesi pääministeri Stubb.

Stubbin mukaan Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut suuntaan, jossa erilaisia riskitekijöitä on aiempaa enemmän; perinteisten rinnalle on tullut monia uusia. Samalla vanhat haasteet eivät kuitenkaan ole kadonneet minnekään. Tämä on korostunut erityisesti Ukrainan kriisin myötä.

Tämän vuoksi meidän on nyt nähtävä sekä maailmanpolitiikan muuttunut iso kuva että oma paikkamme tuossa muuttuneessa kuvassa. Tämän lisäksi meidän täytyy rehellisen, ennakkoluulottoman pohdinnan kautta valita ne ratkaisut, jotka kaikkein parhaiten vahvistavat turvallisuuttamme, pääministeri Stubb jatkoi.

Yhteisen tilannekuvan pohjalta voimme vahvistaa omaa kansallista puolustuskykyämme ja tiivistää kansainvälistä yhteistyötämme. Tämä tarkoittaa myös avointa keskustelua Nato-jäsenyydestä.

”Mahdollinen Nato-jäsenyys edellyttäisi neljää askelta: Ensiksi, emme sulje hallitusohjelmassa pois Nato-jäsenyyden mahdollisuutta. Toiseksi, teemme Nato-selvityksen. Kolmanneksi, jäsenyydellä on oltava maan ulkopoliittisen johdon laaja tuki. Ja neljänneksi, jäsenyydellä on oltava kansan tuki”, Stubb listasi.

”Vuonna 2011 osa puolueista pisti päänsä pensaaseen ikävien taloudellisten tosiasioiden edessä. Suomi on joutunut kärsimään siitä virheestä. Toivon, että vuonna 2015 emme toista neljän vuoden takaista virhettä, tällä kertaa turvallisuuden saralla”, summasi pääministeri Stubb.

Lisätietoja: Erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 748 3867

Pääministeri Alexander Stubbin puhe: ”Turvallisuusympäristö murroksessa – miten Suomi vastaa?”