Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pohjoismaiset pääministerit: Pohjoismaista maailman integroiduin alue

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.9.2016 14.42
Tiedote 405/2016

Pääministeri Juha Sipilä isännöi pääministereiden vuosittaisen kesäkokouksen Ahvenanmaalla 27. ja 28. syyskuuta. Pääministerit tukivat pohjoismaisten yhteistyöministereiden suositusta, jonka tavoitteena on tehdä pohjoismaista maailman integroiduin alue.

Jo vuosikymmenten ajan Pohjoismaiden välillä on ollut kansainvälisessä mittakaavassa poikkeuksellisen läheistä yhteistyötä. Tässä kokouksessaan pääministerit totesivat muun muassa energia-alan pohjoismaisen yhteistyön olevan menestys.

”Pohjoismainen pääministerikokous on Suomelle erittäin tärkeä perinne. Me pohjoismaalaiset olemme perheenjäseniä ja ystäviä. Tavoitteenamme on vahvistaa Pohjoismaiden yhteistä ääntä maailmassa”, pääministeri Sipilä sanoi.

”Yhteiset tavoitteet ja arvot lujittavat Pohjolan asemaa yhtenä maailman innovatiivisimmista ja kilpailukykyisimmistä alueista. Jotta voimme kehittää pohjoismaista aluettamme entistä toimivammaksi, meidän täytyy purkaa rajaesteitä ja kehittää uusia yhteistyön muotoja esimerkiksi digitaalisten ratkaisujen avulla. Meillä on yhdessä mahdollisuus olla digitalisaation suunnannäyttäjiä”, pääministeri Sipilä sanoi.

Vapaan liikkuvuuden edistäminen vaatii jatkuvaa työtä, ja siksi myös Suomi on panostanut puheenjohtajakaudellaan rajaesteiden purkamiseen. Yritysten ja ihmisten mahdollisuus liikkua rajojen yli on olennaista talouskasvulle ja työllisyydelle.

Suomi on toiminut kuluvan vuoden Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana. Suomen tavoitteena on ollut myös vahvistaa Pohjoismaiden yhteistä painoarvoa Euroopan unionissa. 

Pääministerit keskustelivat myös Itämeren alueen muuttuneesta turvallisuustilanteesta, muuttoliikkeestä sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain yhteistyöstä. Pääministereillä oli lisäksi tapaaminen Ahvenanmaan ja Färsaarten itsehallintoalueiden edustajien sekä Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden ministerineuvoston edustajien kanssa.

Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelma

Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskauden verkkosivut

Tiedotustilaisuuden tallenne

Kuvia kokouksesta

Kokous Twitterissä #norden2016

Kuvia Instagramissa @FinnishGovernment #norden2016

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 748 3867, valtioneuvoston kanslia ja Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Kari Kahiluoto, p. 0295 351 556, ulkoasiainministeriö