Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi tulevien maakuntien digitaalisia ratkaisuja

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.6.2017 12.56
Tiedote 307/2017

Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi tiistaina 20. kesäkuuta tulevien maakuntien digitaalisia ratkaisuja. Ministerivaliokunta puolsi valtioneuvoston periaatepäätöksen tekemistä maakuntien tietojärjestelmien ohjaamisesta, hallinnoinnista ja kehittämisestä. Ministerivaliokunta puolsi myös Sotedigi-kehitysyhtiön perustamista, jonka toiminta-ajatuksena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuoltoalan digitaalisia ratkaisuja.

Sotedigi-kehitysyhtiön osakepääomaksi tulee yhteensä 90 miljoonaa euroa. Kiireellisimpänä ja tärkeimpänä toimeenpiteenä on maakuntien yhteisen integraatioalustan toteuttaminen.

Hallituksen puoliväliriihessä 25.4.2017 todettiin, että kesäkuun aikana tuodaan talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan linjattavaksi maakuntadigi-kokonaisuuden toteuttamissuunnitelma, jossa on eri toimijoiden roolit ja tehtävät, ohjausjärjestelmän toimintamalli, perusteltu suunnitelma rahoituksesta ja kehittämisyhtiön liiketoimintasuunnitelma. Lisäksi todettiin, että valtio perustaa Sotedigi‐kehitysyhtiön sosiaali‐ ja terveydenhuollon valtakunnallisten asiakas‐ ja potilastietojärjestelmäratkaisujen ja muiden digitaalisten ratkaisujen kehittämistä varten.

Digitaalisia ratkaisuja kehitetään maakuntien omistaman Sotedigi-kehitysyhtiön avulla

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi kokouksessaan 20.6.2017 periaatepäätöksen tekemistä maakuntien tietojärjestelmien ohjaamisesta, hallinnoinnista ja kehittämisestä.  Laajan ja monivuotisen maakuntadigin kehittämisohjelman tavoitteena on varmistaa merkittävän toimeenpanotehtävän onnistunut läpivieminen ja toteutus.

Ministerivaliokunta puolsi kokouksessaan Sotedigi-kehitysyhtiön perustamista. Valtion kehittämisyhtiö Vake Oy käynnistää perustamistoimet ja siirtää Sotedigi-kehitysyhtiöön pääomia 90 miljoonaa euroa. Valtioneuvoston kanslia yhdessä valtiovarainministeriön kanssa laatii yhtiöjärjestyksen, osakassopimukset ja muut tarvittavat sopimukset. Valtioneuvoston kanslia siirtää SoteDigi-kehitysyhtiön omistajaohjauksen valtiovarainministeriöön 31.12.2017 mennessä.

Maakuntauudistuksen tultua voimaan yhtiön omistajia ovat maakunnat ja niiden lisäksi valtio sen omistuksen tavoitteita vastaavalla osuudella ja ehdoilla. Kaikkien maakuntien on käytettävä yhtiön kehittämiä, yhtenäispolitiikan edellyttämiä yhteisiä palveluita, mikä varmistetaan lailla tai sopimuksin.

Kehitysyhtiön toiminta-ajatus ja palvelut

Sotedigi-yhtiön toiminta-ajatuksena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuoltoalan digitaalisia ratkaisuja, joilla mahdollistetaan edullisten, laadukkaiden ja asiakasystävällisten palvelujen tarjonta. Yhtiö ei toimi markkinoilla ja sen asiakkaita ovat pääasiassa maakunnat, maakuntien ICT-palvelukeskusyhtiö ja valtio. Yhtiön keskeisenä tavoitteena on maakuntien sosiaali- ja terveydenhuollon tuottavuuden sekä kustannusvaikuttavuuden ja -tehokkuuden lisääminen siten, että maakunnat voivat saavuttaa niille asetetun säästötavoitteen.

Keskeisiä palveluja ovat:

1. Integraatiopalvelut (esimerkiksi tietoa eri lähteistä keräävä, rakenteistava ja visualisoiva integraatioalusta sekä terveydenhuollon yhteentoimivuusstandardien testauspalvelut),

2. Asiakkuuden hallinnan palvelut (esimerkiksi asiakas- ja potilastietojärjestelmien kehittäminen sekä kansalaisen ja ammattilaisen digitaaliset palvelut) ja

3. Tiedolla johtamisen palvelut (esimerkiksi järjestäjän suorittama sote-tuottajien ohjaus- ja seuranta sekä tietoanalytiikkapalvelut).

Yhtiön toteutettavaksi tulevat ensivaiheessa UNA-hankkeen pohjalta tapahtuvien asiakas- ja potilastietojärjestelmien toteuttaminen sekä Virtuaalisairaala-hankkeen ja Omat Digiajan Hyvinvointipalvelut (ODA) -hankkeen työn jatkaminen sekä järjestäjän suorittaman sote-tuottajien ohjaus- ja seurantaratkaisujen sekä tietoanalytiikkaratkaisujen kehittäminen. Kiireellisimpänä tehtävänä yhtiöllä on tuottaa maakuntien yhteisen integraatioalustan toteuttamiseen liittyvät ja sote-tiedon integraatioon liittyvät palvelut. Yhtiö tuottaa asiantuntija- ja kehityspalveluita ja hankkii markkinoilta ja yhteistyökumppaneiltaan tarvittavia ohjelmistoja ja muita ratkaisuja.

Lisätietoja: projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, p. 0295 163 012, projektipäällikkö Tomi Hytönen, p. 0295 530 279 ja erityisasiantuntija Tuija Kuusisto, p. 0295 530 121