Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Tulevaisuusselonteon valmistelu käynnistyy – teemana työn murros ja suomalaisen työn tulevaisuus

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 11.3.2016 15.28
Tiedote 105/2016

Hallitus on päättänyt käynnistää tulevaisuusselonteon valmistelun. Selonteon teemana on työn murros ja suomalaisen työn tulevaisuus. Selonteon valmistelusta vastaa pääministeri Juha Sipilä.

Selonteon tavoitteena on tuottaa tietoa työn muutoksen merkityksestä ja siitä, miten voimme menestyksekkäästi sopeutua muutokseen.

”Työelämän ja -markkinoiden voimakkaat ja nopeat muutokset haastavat totutut tapamme tehdä työtä. Muutosten ennakoimiseksi ja niihin vastaamiseksi on tärkeää saada laaja-alainen ja kauas katsova näkemys suomalaisen työn tulevaisuudesta ja valmiuksista, joita tarvitaan muutokseen sopeutumisessa”, toteaa pääministeri Juha Sipilä.

Tulevaisuusselonteko valmistellaan kahdessa osassa

Tulevaisuusselonteko tulee olemaan kaksiosainen. Ensimmäisessä vuonna 2017 valmistuvassa osassa tarkastellaan työn tulevaisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä mitä muutokset merkitsevät Suomelle. Eduskunnalle selontekona vuonna 2018 annettavan toisen osan tavoitteena on muodostaa näkemys perinteisen työn ja työn tekemisen tapojen murroksesta, mitä ne merkitsevät Suomelle ja millaisia ratkaisuja tarvitaan, jotta Suomi menestyy tulevaisuudessa. Tulevaisuusselonteon valmistelussa hyödynnetään kansallista ennakoinnin toimintatapaa ja kokeillaan uudenlaisia työskentelymuotoja.

Valmistelussa hyödynnetään uudenlaista tulevaisuustyön mallia

Tulevaisuusselonteon valmistelun lisäksi hallitus pyrkii vahvistamaan jatkuvan ennakoinnin hyödyntämistä strategisessa työskentelyssään. Tämä tarkoittaa ennakointia tukevien prosessien luomista ja sellaisten olemassa olevien prosessien vahvistamista, joilla ennakoinnin näkökulmaa tuodaan päätöksentekoon ja valmisteluun.  

Tulevaisuusselonteko on kerran vaalikaudessa eduskunnalle annettava asiakirja

Hallituksen tulevaisuusselontekoja on valmisteltu säännöllisesti yli 20 vuoden ajan eri teemoista, kuten kestävästä kasvusta ja hyvinvoinnista, ilmasto- ja energiapolitiikasta, Euroopan tulevaisuudesta ja väestönkehityksestä. Selonteko annetaan eduskunnalle kerran vaalikaudessa.

Selonteon aihepiiri on rajattu poliittisen päätöksenteon kannalta keskeisiin strategisiin kysymyksiin 10–20 vuoden ajanjaksolla. Selonteon ja sen valmistelutyön tarkoituksena on tuottaa tietoa ja näkemyksiä päätöksenteon tueksi sekä tuottaa aineksia laajempaan Suomen tulevaisuutta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Lisätietoja: valtiosihteeri Paula Lehtomäki, p. 0295 16001 ja yksikön päällikkö Taina Kulmala, p. 0295 160 184, valtioneuvoston kanslia