Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Verkkopalvelumme uudistuvat. Valtioneuvoston kanslian vnk.fi-sivusto siirtyy osaksi valtioneuvosto.fi-palvelua keskiviikkona 24.4. Uudistus saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä ja puutteita sivustojen toiminnassa.

Tutkimus kehitti mittareita vihreän kasvun vauhdittamiseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.5.2016 11.46
Tiedote 188/2016

Tänään julkaistussa VireAvain-hankkeen loppuraportissa määritellään 19 vihreän kasvun avainindikaattoria ja 30 niiden tulkintaa täydentävää taustaindikaattoria, jotka auttavat vauhdittamaan vihreää kasvua. Useimmat mittareista kuvaavat kansallisen tason lisäksi tarvittavia alue- ja yritystason muutoksia. Indikaattorien avulla voidaan tunnistaa ja konkretisoida muutostarpeita, tukea päätöksentekoa ja päätösten toimeenpanoa sekä arvioida tehtyjä muutoksia.

Avainindikaattorit valittiin laajasti sidosryhmiä kuullen. Avainindikaattorit ryhmiteltiin kolmeen asiakokonaisuuteen, jotka jäsentävät vihreän kasvun ydinkysymyksiä:

1) Vähähiilisyys ja resurssitehokkuus: ilmastonmuutoksen torjunta, kestävä energiatalous ja materiaalien tehokas käyttö.

2) Ekosysteemipalvelut: luonnon tarjoamien hyödykkeiden kestävä käyttö ja ympäristön laatu.

3) Taloudelliset mahdollisuudet ja ohjauskeinot: vihreän kasvun ja resurssitehokkuuden tarjoamat taloudelliset mahdollisuudet sekä toimenpiteet ja ohjauskeinot näiden saavuttamiseksi.

Avainindikaattoreita on tarkoitus hyödyntää etenkin kansallisten ohjelmien ja strategioiden laadinnassa ja niiden toimeenpanon seurannassa, kuten kansallisessa kestävän kehityksen työssä, kiertotalouden, biotalouden ja cleantechin vauhdittamisessa sekä ympäristöministeriön vihreän talouden ohjelmassa. Ne soveltuvat myös OECD:n Green Growth –indikaattorikäsitteen kehittämiseen sekä Euroopan unionin vihreää kasvua tukevien strategioiden seurantaan ja uudistamiseen.

Vihreän kasvun vauhdittumisessa on keskeistä, että teollisuus ja kulutus uudistuvat tavalla, joka mahdollistaa kehityksen kohti vähähiilistä, resurssitehokasta ja ekosysteemien toimintakyvyn turvaavaa yhteiskuntaa. Nyt kehitetyt indikaattorit tukevat myös yritystoiminnan vihertymistä, kestävää kulutusta sekä luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Selvityksen toteuttivat Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Ramboll Oy, Oulun yliopisto, Tilastokeskus ja Motiva osana valtioneuvoston vuoden 2014 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Avainindikaattorit on esitelty tiiviisti Policy brief -julkaisussa ja perusteltu laajemmin hankkeen loppuraportissa 

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja: projektin johtaja, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus p. 040 740 1708, [email protected] sekä neuvotteleva virkamies Merja Saarnilehto, ympäristöministeriö, p. 0295 250 259, [email protected]