Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Verkkopalvelumme uudistuvat. Valtioneuvoston kanslian vnk.fi-sivusto siirtyy osaksi valtioneuvosto.fi-palvelua keskiviikkona 24.4. Uudistus saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä ja puutteita sivustojen toiminnassa.

Useimmissa valtionyhtiöissä nimenomainen raportointijärjestelmä väärinkäytöksille ja ihmisoikeusriskeille

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.4.2015 13.42
Tiedote 198/2015

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto selvitti omistajaohjausministeri Sirpa Paateron toimeksiannosta alaistensa valtioenemmistöisten yhtiöiden järjestelmiä toiminnassa havaituista väärinkäytöksistä ja ihmisoikeusriskeistä ilmoittamista varten.

Selvityksen taustalla oli maan hallituksen iltakoulussaan 17. syyskuuta 2014 hyväksymä YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden kansallinen toimeenpanosuunnitelma. Toimeenpanosuunnitelmassa todetaan, että valtion omistajaohjauksessa olevien yrityksien edellytetään huomioivan ihmisoikeudet vastuullisesti ja läpinäkyvästi sekä omassa toiminnassaan että alihankintaketjuissaan. Samoin viitataan siihen, että ihmisoikeusloukkaamisten ilmiantamiseksi tulisi olla erillinen valitusmekanismi.

Omistajaohjausosaston tekemän selvityksen mukaan omistajaohjausosaston alaisista yhtiöistä n. 75 %:ssa on käytössä tai työn alla nimenomainen järjestelmä havaittujen väärinkäytösten tai ihmisoikeusriskien toimittamiseksi yhtiön tietoon. Järjestelmien laajuudessa ja niitten toteuttamistavoissa on merkittäviä yhtiökohtaisia eroja esimerkiksi siinä, millä tavalla ilmoituksen voi tehdä. Usein kyseessä on kuitenkin yhtiön internet-sivuilta löytyvä lomake, johon on mahdollista kirjoittaa anonyymisti. Tyypillinen toimintaa ohjaava tapa on yhtiön valmistelema eettinen ohjeistus tai vastaava ja tyypillisesti tehtyjä ilmoituksia ja valituksia käsittelevät lakiasiainjohto, sisäinen tarkastus tai yhtiön hallitus.

- Kokonaisuutena tilannetta omistajaohjausosaston valtionyhtiöissä on pidettävä kohtuullisen hyvänä. Raportointijärjestelmiä on joka tapauksessa syytä kehittää edelleen. Erityisesti on aiheellista huomioida helppo saavutettavuus, anonyymin raportoinnin mahdollisuus niin omille työntekijöille kuin ulkopuolisille sekä tehtyjen ilmoitusten tehokas ja riittävän perusteellinen käsittely, toteaa ministeri Paatero.

Lisätietoja: virkamiessihteeri Valtteri Aaltonen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 240