Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Yritystuet ja niiden vaikuttavuus arvioinnin kohteena

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.10.2016 13.33
Tiedote 456/2016

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta sopi 25. lokakuuta teettävänsä selvityksen yritystuista ja niiden vaikutuksista. Tarkastelun kohteena ovat myös verotuet. Selvityksen tekevät yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö, valtioneuvoston kanslia, maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö.

Hallitusohjelman mukaisesti kilpailukykyä lisäävän yritystukijärjestelmän kehittämisen ensimmäinen vaihe toteutui 1.7. Tällöin astui voimaan laki taloudelliseen toimintaan myönnettävän tuen yleisistä edellytyksistä (429/2016). Uuteen lakiin päivitettiin mm. yritystuen käsite. Muutoksen myötä verotukia tarkastellaan samoilla arviointikriteereillä kuin muitakin yritystukia. Laki antaa perustan kehittää yritystukia siten, että niitä kohdennettaisiin pitkällä aikavälillä pysyvään taloudellisen toiminnan vahvistumiseen ja kansainväliseen kilpailukykyyn.

Hallituksen käynnistämässä selvityksessä arvioidaan yritystukien uudelleen kohdentamisen tarpeita tästä näkökulmasta. Myös yritystukiin suunnattuja määrärahoja ja niiden vaikuttavuutta on perusteltua tarkastella kriittisesti riittävän usein.

Toimeksiannon mukaan selvitetään merkittävimmät yritystuet, jotka kohdistuvat yleiseen elinkeinotoimintaan, t&k&i-toimintaan, kansainvälistymiseen, elinkeinopoliittisiin erityistoimiin, energiaan, työllisyys- ja aluepolitiikkaan, EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ulkopuolisiin maaseutuelinkeinoihin sekä liikenteeseen sisältyvät valtion myöntämät yritystuet, sisältäen yrityksille myönnettävät verotuet.

Selvitys on käytettävissä helmikuun 2017 loppuun mennessä.

Lisätietoja: ylijohtaja Ilona Lundström, p. 029 504 9040, neuvotteleva virkamies Anne Rothovius, p. 029 506 3532 ja elinkeinoministerin erityisavustaja Hannu Väänänen, p. 050 410 4909, työ- ja elinkeinoministeriö