Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtion luovuttamien oppilaitoskiinteistöjen myyntituloja voidaan käyttää jatkossa koulutuksen kehittämiseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 25.10.2016 13.19
Tiedote 455/2016

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta tarkensi 25. lokakuuta ammatillisen koulutuksen reformin linjausta valtion korvauksetta luovuttamien kiinteistöjen käyvän arvon käyttämisestä ensisijaisesti ammatillisen koulutuksen kehittämiseen. Näiden kiinteistöjen käypää arvoa voidaan jatkossa käyttää rakennusinvestointien lisäksi myös koulutuksen kehittämistä edistäviin investointeihin, kuten uusien digitaalisten oppimisympäristöjen käyttöönottoon.

1.1.2018 voimaan astuvassa ammatillisen koulutuksen reformissa koko ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö, rahoitus- ja tutkintojärjestelmä uudistetaan sekä työpaikoilla tapahtuvaa oppimista lisätään. Kyseessä on merkittävin opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema lainsäädäntöhanke tällä hallituskaudella. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen pitää talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöstä merkittävänä mahdollisuutena tukea koko maassa ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opetuksen uudistamista ja uusien digitaalisten oppimisympäristöjen käyttöönottoa. Grahn-Laasosen mukaan mahdollisuus käyttää myyntituloja koulutuksen kehittämiseen tukee myös ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteiden saavuttamista.

Tulevina vuosina koulutuksen järjestäjät tehostavat toimintaansa muun muassa vähentämällä tilojensa määrää, jolloin ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulujen oppilaitoskiinteistöjä myydään tarpeettomina. Valtion aikanaan luovuttaman omaisuuden arvoa koskee palautusvelvollisuus olosuhteiden muutostilanteissa. Nyt palautettavissa oleva euromäärä voidaan käyttää myös koulutuksen kehittämistä edistäviin investointeihin, erityisesti uusien oppimis- ja innovaatioympäristöjen, kuten esimerkiksi opetussimulaattorien hankintoihin.

Valtiolle muutoin palautuva euromäärä käytetään ensisijaisesti koulutuksen järjestäjän koulutuksen kannalta tarpeellisten rakennushankkeiden kustannuksiin. Jos uusiin rakennushankkeisiin ei ole tarvetta, tämä euromäärä voidaan käyttää koulutuksen kehittämistä edistäviin muihin investointeihin kuten koulutuksen ja tutkimuksen kannalta tarpeellisten opetuslaitteiden, -koneiden ja välineiden, digitaalisten oppimisympäristöjen hankintoihin sekä tietojärjestelmien ja sovellusten hankintaan.

Kiinteistöjen arvon siirrot käsitellään tapauskohtaisesti opetus- ja kulttuuriministeriössä. Tällä hetkellä ministeriössä on 27 kiinteistöjen palautusvelvollisuutta koskevaa hakemusta käsittelyssä. Ministeriö antaa ohjeet valtion korvauksetta luovuttamia kiinteistöjä ja niiden palautusvelvollisuutta koskevien ilmoitusten ja hakemusten tekoon sekä erillisen ohjeen kirjanpidon kirjauskäytännöstä.

Valtio luovutti 1990-luvulla ammatillisten oppilaitosten kunnallistamisen ja yksityistämisen yhteydessä koulutuksen järjestäjille niiden koulutuksessa tarpeelliset kiinteistöt rakennuksineen ja irtaimistoineen. Myös opistoasteen oppilaitosten ja ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen valtion omistuksessa olleet kiinteistöt luovutettiin koulutuksen järjestäjille. Luovutussopimuksiin sisältyy ehto palautusvelvollisuudesta tilanteissa, joissa valtion luovuttama omaisuus luovutetaan toiselle, sen käyttötarkoitus muutetaan, toiminta lopetetaan, omaisuus tuhoutuu tai vahingoittuu. Palautusvelvollisuus on voimassa 30 vuotta sopimuksen allekirjoittamisesta. 

Lisätietoja: rakennusneuvos Ritva Kivi (toisen asteen ammatillisen koulutuksen kiinteistöt), p. 0295 3 30155, [email protected] ja opetusneuvos Eija Somervuori (ammattikorkeakoulujen kiinteistöt), p. 0295 3 30415, [email protected], opetus- ja kulttuuriministeriö

Valtioneuvoston toimintasuunnitelman päivitys (2/2016)