Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden viestintätoimintojen arviointi valmistunut

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.10.2016 13.03
Tiedote 421/2016

Valtioneuvoston kanslia asetti helmikuussa 2016 työryhmän arvioimaan valtioneuvoston ja sen ministeriöiden viestintää. Työryhmän tehtävänä oli kartoittaa viestintätoimintojen nykytila ja kehittämistarpeet. Lisäksi työryhmän tuli tehdä ehdotuksia siitä, miten valtioneuvoston tulisi viestiä vuonna 2020 ja miten viestintätoimintoja voitaisiin uudista, tehostaa ja yhteensovittamista vahvistaa.

Työryhmän arviointiraportti on valmistunut. Selvitystyön perusteella arviointiryhmä suosittaa muun muassa valtioneuvoston ja sen ministeriöiden viestinnän yhtenäistämistä. Ryhmän näkemys on, että aivan ensimmäiseksi pitäisi ratkaista viestintätoimintojen kehittämiselle välttämättömät vastuu- ja toimivaltakysymykset valtioneuvostokokonaisuuden kannalta. Toiseksi arviointiryhmä listaa mielestään oleellisimmat viestintätoimintojen kehittämisen rakenteelliset päätökset, käytännön toimet ja suositukset, jotka vastuu- ja toimivaltakysymysten ratkaiseminen mahdollistaisi.

Arviointiryhmä suosittaa, että valtioneuvoston viestinnän yhteensovittamiselle välttämättömät vastuu- ja toimivaltakysymykset kirjattaisiin hallitusohjelmaan ja niitä täsmennettäisiin ja tarkasteltaisiin hallituksen toimintasuunnitelmassa. Arviointiryhmä painottaa, että viestinnän johtovastuusta sopiminen hallitusohjelman tasolla olisi välttämätöntä valtioneuvostokokonaisuuden viestinnän kehittämiseksi riittävällä nopeudella ja kustannustehokkaasti. Arviointiryhmän suosituksen toteuttamisesta seuraisi koko valtioneuvoston viestinnän yhtenäistäminen siten, että viestinnän johtovastuu olisi selkeästi valtioneuvoston kansliassa. Kuitenkin luottamusta on rakennettava niin, että yhteistyö olisi saumatonta ja viestinnän perustyön tekeminen sujuvaa siellä, missä paras substanssiosaaminen kulloinkin käsillä olevasta asiasta on.

Virkamiesviestinnän ja poliittisen viestinnän rajapintaan liittyvä ongelma pitäisi arviointiryhmän mukaan pyrkiä aktiivisesti ratkaisemaan ottamalla käyttöön malli, jossa viestintäjohtajat koordinoisivat ministeriöissä sekä virkamiesviestintää että poliittista viestintää siltä osin kuin se koskee hallitusohjelman täytäntöönpanoon liittyvää viestintää.

Kriisiviestintään on kiinnitetty arviointiryhmän mukaan kiitettävästi huomiota. Tästä huolimatta haasteet lisääntyvät ja muuttuvat vaikeammiksi. Kriisiviestinnän valmiuksien lisäksi olisi kiinnitettävä huomiota myös siihen, että kansainvälisen viestinnän merkitys kasvaa ja siihen on osattava valmistautua.

Arviointiryhmä näkee, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa on mahdotonta odottaa, että viestinnän resurssit kasvavat. Siksi toimintoja tulisi sulavoittaa ja päällekkäisyyksiä poistaa. Yhteistä verkkojulkaisualustaa olisi hyödyllistä käyttää ja sen kehitystä olisi johdettava jämäkämmin.

Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden viestintätoimintojen arviointiraportti

Twitter: #vnvie2020

Lisätietoja arvioinnista (valtioneuvoston kanslian tiedote 8.3.2016)

Lisätietoja: työryhmän puheenjohtaja Jari Tourunen, p. 0400 560 836 sekä alivaltiosihteeri Timo Lankinen, p. 0295 160 300, valtioneuvoston kanslia