Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Kehitysministerit koolla EU:n kehityspolitiikan uudistamiseksi

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2017 10.45
Tiedote

Tiedote 50/2017
15.3.2017

EU:n epävirallinen kehitysministerikokous järjestetään 16. maaliskuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Ministerit keskustelevat kokouksessa EU:n kehityspolitiikan uudistamisesta. Keskustelu antaa suuntaa EU:n uudelle kehityspoliittiselle konsensukselle, joka ohjaa EU:n ja jäsenmaiden kehityspolitiikkaa. Se on tarkoitus saada valmiiksi toukokuun loppuun mennessä.

Lisäksi ministerit keskustelevat EU–Afrikka-huippukokouksen valmisteluista ja Afrikan roolista Cotonoun sopimuksen jälkeisissä järjestelyissä. Cotonoun sopimus määrittelee EU:n sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden yhteistyötä. Sopimus umpeutuu vuonna 2020.

Lounaskeskustelun aiheita ovat muuttoliike ja kehitys. Perusteilla on Euroopan kestävän kehityksen rahasto, joka ohjaa rahoitusta muuttoliikkeen kannalta keskeisten Afrikan ja EU:n naapuruusmaiden kehityksen edistämiseksi.

Suomi painottaa erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyskysymyksiä

Ministeri Mykkänen on nostanut naisten ja tyttöjen aseman keskeiseksi prioriteetiksi Suomen kehityspolitiikassa. Suomi haluaa, että EU painottaa kehityspolitiikassaan erityisesti naisten asemaa ja vaikutusmahdollisuuksia taloudellisessa ja poliittisessa päätöksenteossa. EU:n on otettava seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet tavoitteeksi kokonaisvaltaisesti, jotta myös tytöillä on oikeus omaan kehoon, koulutukseen ja omiin valintoihin.

Suomi korostaa myös nuorten miesten ja naisten työpaikkojen luomista, luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä kumppanimaiden verotuskyvyn ja talousosaamisen kehittämistä.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Pasi Rajala, puh. 0400 464 393 ja yksikönpäällikkö Sari Lehtiranta, puh. 0295 352 139.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].