Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Arviointineuvosto Eures-verkostoon hyväksymisen kansallisesta lisäsääntelystä: lakiluonnoksen vaikutusarviointia tulee täsmentää

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.11.2017 9.46
Uutinen 52/2017

Lainsäädännön arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnoksesta ilmenee kattavasti lainsäädännön nykytila, esityksen tavoitteet ja keskeiset kohderyhmät. Lakiluonnoksessa tulisi kuitenkin selvästi tarkemmin perustella vähimmäistason ylittävän kansallisen lisäsääntelyn käyttöönotto ja arvioida sen vaikutukset.

Lakiluonnoksessa on kyse yksityisten yritysten ja muiden yhteisöjen hyväksymisestä työnvälityspalvelujen eurooppalaisen verkoston (Eures) jäseniksi. Toimintaa säännellään EU:n jäsenmaita velvoittavalla lainsäädännöllä, johon nyt esitetään eräitä kansallisia lisäkriteereitä.

Lainsäädännön arviointineuvosto katsoo, että vaikutusarviot tulisi ryhmitellä EU:n velvoittaman osan aiheuttamiin vaikutuksiin ja kansallisesti säädeltävän osan vaikutuksiin. Esitysluonnoksessa tulisi kuvata tarkemmin toiminnan mittaluokkaa ja merkitystä esimerkiksi Eures-järjestelmää käyttäneiden työnhakijoiden ja työnvälitysalalla toimivien yritysten lukumäärän avulla.

Olisi tärkeää, että luonnoksessa kuvattaisiin perusteellisesti hallinnollista taakkaa ja kustannuksia, joka yrityksille aiheutuu Eures-järjestelmään liittymisestä ja toiminnan ylläpitämisestä. Tarvittaisiin myös nykyistä tarkempi arvio vaikutuksista viranomaistyöhön sekä vähintään suuntaa-antava määrällinen arvio tietojärjestelmäkustannuksista. Lisäksi esityksessä pitäisi käsitellä yksityiskohtaisemmin uudistuksen vaikutuksia työttömien työnhakijoiden asemaan ja työllistymiseen.

Lisätietoja: arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen, p. 0400 805 417 ja arviointineuvos Antti Moisio, p. 0295 160 447, valtioneuvoston kanslia

Arviointineuvoston lausunto 16.11.2017