Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-johtajat keskustelivat Euroopan unionin tulevaisuudesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.9.2017 8.28
Tiedote 436/2017
Kuva: Amo Mikkor, EU2017EE

Tallinnaan kokoontuneet EU-maiden johtajat keskustelivat torstaina 28. syyskuuta epävirallisella illallisellaan EU:n tulevaisuudesta. EU:n uudistamisprosessi käynnistettiin Bratislavan huippukokouksessa vuosi sitten Britannian päätettyä erota unionista.

- Kuten Bratislavassa sovimme, meidän pitää tehdä konkreettisia, kansalaisten tarpeisiin vastaavia uudistuksia EU:ssa. Työpaikkojen luominen ja turvallisuuden edistäminen ovat sellaisia, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

EU-johtajat keskustelivat EU:n tulevaisuudesta myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin hiljattain pitämien puheiden pohjalta. Esiin nousivat erityisesti EMU:n ja puolustusulottuvuuden kehittäminen sekä muuttoliike.

Pääministeri Sipilä muistutti, että tulevaisuuskeskustelussa on erotettava toisistaan lyhyen ja pidemmän aikavälin tavoitteet.

-Meidän on tällä hetkellä keskityttävä toimiin, jotka toden teolla hitsaavat meitä yhteen, ei päinvastoin.Meidän on löydettävä lisäarvo tekemisellemme, Sipilä sanoi.

-EMU:n osalta olemme samaa mieltä siitä, että prosessi on kesken, sitä pitää jatkaa. Meidän tulee ensin määritellä tarkat ongelmakohdat. Sen jälkeen voimme etsiä ratkaisuja puutteiden korjaamiseksi. Meidän on edettävä askel kerrallaan. Solidaarisuuden lupaus vaatii vastineeksi aina vastuun, pääministeri Sipilä totesi.

-Ensimmäisen tavoitteemme pitää olla nykyisten sääntöjen noudattaminen ja seuraavan tavoitteemme pöydällä jo olevien asioiden - kuten riskinhallinnan ja pankkiunionin – vieminen maaliin, Sipilä linjasi.

Pääministeri Sipilä totesi, että EU:n pitää olla myös vahva globaali toimija, jolla on kunnianhimoinen puolustusyhteistyö, kauppapolitiikka sekä entistä toimivampi maahanmuuttopolitiikka.

-Yhteistyömme näillä sektoreilla on edennyt hyvin ja tätä pitää jatkaa erittäin kunnianhimoisesti, Sipilä totesi pitkän keskustelun päätteeksi.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833, valtioneuvoston kanslia