Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnan aiheena Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeinen tilanne

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.6.2016 11.49
Tiedote 287/2016

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 27. kesäkuuta Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeistä tilannetta osana valmistautumista Brysselissä 28. ja 29. kesäkuuta järjestettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Britannian tuleva EU-suhde ja unionin kehittäminen tulevat nousemaan kokouksen pääaiheeksi.

Britannian EU-eroon johtava prosessi käynnistyy, kun Britannia ilmoittaa eroaikomuksestaan virallisesti Eurooppa-neuvostolle. Suomi pitää toivottavana, että Britannia tekee 50. artiklan mukaisen ilmoituksen, jotta eroneuvottelut saadaan käyntiin ja prosessia voidaan viedä eteenpäin parhaan mahdollisen lopputuloksen turvaamiseksi. Suomi ymmärtää Britannian tarvetta saada valmisteluaikaa, mutta riittävän ripeä eteneminen on tarpeen epävarmuuden hälventämiseksi. Neuvotteluissa Suomi toimii osana 27 jäsenvaltion ryhmää. Britannia pysyy Euroopan unionin jäsenenä ja sillä on kaikki jäsenyydestä johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siihen saakka, kunnes 50. artiklan mukainen eroprosessi on saatu päätökseen.

Suomen kannalta on oleellisen tärkeää jatkaa Euroopan unionin kehittämistä tavalla, joka varmistaa unionin yhtenäisyyttä. Unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta Suomi ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406, valtioneuvoston kanslia