Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnan kokouksen pääaiheena hybridiuhat

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 4.5.2016 9.56
Tiedote 192/2016

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 4. toukokuuta hybridiuhkia Euroopan komission sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan tiedonannon pohjalta.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että varatoimia suunnitellessa tulee huomioida, että hybridiuhat pitävät sisällään myös sotilaallisten keinojen käytön tai niillä uhkaamisen. Hybridiuhkiin vastaaminen on ensisijaisesti jäsenmaiden vastuulla, mutta EU voi antaa tukea. EU-Nato –yhteistyötä on tiivistettävä mm. yhteisen tilannekuvan ja kyberturvallisuuden osalta. EU-ministerivaliokunta katsoo myös, että hybridiuhkiin vastaaminen olisi sisällytettävä EU:n globaaliin ulko- ja turvallisuuspoliittiseen strategiaan.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta käsitteli Kreikan EVM-ohjelman ensimmäisen väliarvion hyväksymistä (E-jatkokirje) sekä Älykkäät rajat  -asetusesitystä, joka sisältää mm. esityksen EU:n rajanylitystietojärjestelmän perustamisesta (U-kirjelmä). 

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kannat seuraaviin kokouksiin:

  • Ulkoasiainneuvosto; kehitysasiat 12.5.
  • Ulkoasiainneuvosto; kauppa-asiat 13.5.

Ulkoasiainneuvosto käsittelee ensimmäisenä kokouspäivänä EU:n kehityspolitiikan uudistamista, maailman humanitääristä huippukokousta (23. – 24.5.), EU:n kehitysyhteistyön yhteisohjelmointia, muuttoliikettä ja kehitystä, kehitystä ja kauppaa, sekä Afganistania. Toisen päivän asialistalla ovat: WTO:n kauppaneuvottelut, TTIP-neuvottelut, terästiedonannon kauppapolitiikkaan liittyvät näkökohdat, EU:n ja Kanadan välinen CETA-sopimus sekä konfliktimineraaliasetusehdotus.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja Jari Haapiainen (EU-asiat), p. 0295 160 406 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia