Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa Britannian eroneuvottelut ja hybridiosaamiskeskus

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 7.4.2017 9.10
Tiedote 153/2017

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 7. huhtikuuta Suomen kantoja Britannian eroneuvotteluihin sekä Helsinkiin avattavaa hybridiosaamiskeskusta ja Euroopan sosiaalista ulottuvuutta.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen ensimmäiset peruskannat Britannian erosopimusta koskeviin neuvotteluihin. EU käy eroneuvottelut Britannian kanssa suuntaviivojen pohjalta, jotka hyväksytään ylimääräisessä Eurooppa-neuvostossa 29. huhtikuuta. Suuntaviivoja päivitetään tarvittaessa.

Erosopimusta koskevissa neuvotteluissa Suomen ensisijaisena tavoitteena on Suomen etujen turvaaminen ja EU:n jäseniksi jäävien 27 maan yhtenäisyyden varmistaminen. Suomelle on tärkeää turvata vastavuoroisesti kansalaisten asema sekä varmistaa, että Britannia vastaa taloudellisista sitoumuksista, jotka se on unionin jäsenenä tehnyt.

EU-ministervaliokunta keskusteli myös Helsinkiin perustettavasta Eurooppalaisesta hybridiuhkien osaamiskeskuksesta. Hybridiosaamiskeskuksen perustamisasiakirja allekirjoitetaan tiistaina 11. huhtikuuta. Osaamiskeskuksen tavoitteena on lisätä tietoisuutta hybridiuhkista ja yhteiskuntien haavoittuvuuksista, joita voidaan hyödyntää hybridioperaatioissa. Pyrkimyksenä on myös auttaa resilienssin eli yhteiskuntien sietokyvyn lisäämisessä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi näkemyksiä, joita Suomi tuo esiin Euroopan sosiaaliseen ulottuvuuteen liittyvässä keskustelussa. Suomen mukaan sosiaalisen ulottuvuuden tulee perustua osallistavaan kasvuun ja sisämarkkinoiden oikeudenmukaisuuteen. EU:n tulee toimia vain asioissa, joissa sillä on toimivalta. Sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamisen ei tule edellyttää uusia EU-tason välineitä tai tulonsiirtomekanismeja. Suomi ei myöskään kannata työllisyys- ja sosiaalipoliittisten rakenteiden harmonisointia.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia