Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa ESIR ja laajentuminen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.11.2016 9.17
Tiedote 503

EU-ministerivaliokunta sopi kokouksessaan 18. marraskuuta Suomen toimintalinjasta koskien Euroopan komission laajentumispakettia sekä esitystä Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) toimintajakson pidentämiseksi.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannasta ehdotukseen ESIR:n voimassaoloajan pidentämiseksi sekä rahaston vahvistamiseksi. Suomi tukee ESIR:n toiminnan pidentämistä Euroopassa yhä vallitsevan investointivajeen takia. Suomi on myös valmis selvittämään mahdollisuutta ulottaa ESIR-toimet koskemaan puolustussektorin investointeja. ESIR-toiminnan jatko tulee toteuttaa nykyisen EU:n rahoituskehyksen puitteissa ja EU-budjettirahoituksen osalta mahdollisimman pitkälle jo ohjelmoituja varoja uudelleen kohdentaen. Suomi on hyödyntänyt hyvin ESIR:ä, ja sen takaamaa rahoitusta ovat saaneet infrastruktuuri- ja innovaatiorahaston puolelta esimerkiksi Ääneskosken biojalostamohanke ja Pasilan aseman TRIPLA-rakennushanke, sekä OP Ryhmän kautta yli 30 pk-yritystä.

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös Euroopan komission 9. marraskuuta julkaisemaa laajentumispakettia, jossa arvioidaan esimerkiksi Turkin edistymistä. Suomi pitää komission tavoin EU:n laajentumispolitiikkaa strategisena investointina rauhaan, turvallisuuteen, vaurauteen ja vakauteen Euroopassa. Suomi jatkaa EU:n laajentumispolitiikan edistämistä, joka perustuu tiukkaan ja oikeudenmukaiseen ehdollisuuteen ja sovittujen kriteerien todennettuun täyttämiseen. Kutakin maata tulee jatkossakin arvioida oman edistymisensä perusteella. Keskeisinä kehittämiskohteina kaikilla laajentumisprosessissa olevilla mailla tulee olla maiden oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen, ihmisoikeudet, demokraattiset instituutiot, julkishallinnon uudistus ja taloudelliset uudistukset.

Ministerit sopivat myös Suomen toimintalinjasta 21. ja 22. marraskuuta kokoontuvaan koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvostoon.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia