Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa Euroopan turvapaikkapolitiikka ja puolustusyhteistyö

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.5.2017 9.07
Tiedote 228/2017

Ministerivaliokunta käsitteli muuttoliikekysymyksiä, jotka ovat esillä oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa (18.5.). EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kantoja EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittämisestä. EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi osallistuu Euroopan syyttäjäviraston (EPPO:n) toimintaan.

Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen liittyen EU-ministerivaliokunta keskusteli jäsenmaiden keskinäisestä solidaarisuudesta ja taakanjaosta poikkeustilanteissa.

EU-ministerivaliokunta totesi, että valmisteilla oleva pysyvä rakenteellinen yhteistyö (PRY) vahvistaa EU:ta turvallisuusyhteisönä. Suomen näkemyksen mukaan PRY:n on tuettava sekä Suomen puolustuskyvyn että EU:n puolustusyhteistyön kehittämistä. Suomi kannattaa myös Eurooppalaisen puolustusrahaston perustamista, ja suhtautuu myönteisesti puolustusyhteistyön rahoituksen lisäämiseen EU-budjetin kautta. EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämisessä tulisi edetä kesäkuuhun mennessä, jolloin Eurooppa-neuvosto antaa tarvittaessa strategista ohjausta jatkon osalta.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomen kannattaa osallistua nyt perustettavan Euroopan syyttäjäviraston toimintaan. EU-budjetin nettomaksajana osallistuminen EU-varojen väärinkäyttöä ja korruption torjuntaan keskittyvään Euroopan syyttäjäviraston toimintaan on Suomen edun mukaista. Nykyisin EU-varojen väärinkäytöksiä ei tutkita kaikissa EU-maissa yhtä tehokkaasti kuin Suomessa. Lisäksi Suomi saavutti neuvotteluissa keskeiset tavoitteensa liittyen muu muassa tiettyjen kansallisten viranomaisten toimivaltaan. Viraston toimintaan osallistuu perustamisvaiheessa noin 20 jäsenmaata.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kannat päätösehdotukseen, jolla yleisten asioiden neuvosto 22. toukokuuta valtuuttaa Euroopan komission aloittamaan eroneuvottelut Britannian kanssa ja antaa komissiolle ensimmäiset yksityiskohtaiset neuvotteluohjeet.   

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannat seuraaviin neuvostoihin:

  • Yleisten asioiden neuvosto 16.5.
  • Oikeus- ja sisäasiainneuvosto 18.5.
  • Ulkoasiainneuvosto 15.5.
  • Ulkoasiainneuvosto; puolustusministerit 18.5.
  • Ulkoasiainneuvosto; kehitysasiat 19.5.
  • Epävirallinen energiaministerikokous 18.–19.5.

Yleisten asioiden neuvostossa aiheena on kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelu. Myös oikeusvaltiokysymykset nousevat esille. Oikeus- ja sisäasiainneuvostossa käsitellään turvapaikkapolitiikan lisäksi järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa. Ulkoasiainneuvoston aiheita ovat EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen globaalistrategian toimeenpano turvallisuuden ja puolustuksen alalla, itäinen kumppanuus sekä EU:n ja Afrikan väliset suhteet. Puolustusministerien aiheina on globaalistrategian toimeenpano turvallisuuden ja puolustuksen alalla sekä EU-Nato -yhteistyö. Kehitysministerien asialistalla ovat kestävän kehityksen toimenpanon ulkoiset ulottuvuudet sekä ajankohtaiset humanitaariset kriisit. Energiaministerien keskeisenä aiheena on energiatehokkuus osana Puhtaan energian pakettia.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia