Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa linjauksia PJ-kauden kokouksista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.9.2017 9.40
Tiedote 405/2017

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 15. syyskuuta Suomen EU-puheenjohtajuuskautta, Britannian eroprosessia, EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittämistä, kauppasopimuksia sekä epävirallista energia- ja liikenneministerikokousta.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen EU-puheenjohtajakauteen (1.7.–31.12.2019) liittyen, että Helsingissä järjestetään ennakoitavissa olevan asialistan ja säännönmukaisuuden perusteella kuusi epävirallista ministerikokousta: ulkoministerien ja puolustusministerien, valtiovarainministerien ja euroryhmän, maatalous- ja kalastusministerien, oikeus- ja sisäministerien, ympäristöministerien sekä kilpailukykyministerien kokoukset. Ministeri- ja virkamieskokoukset järjestetään yhdessä paikassa Helsingissä. Puheenjohtajakausi hoidetaan muutenkin kustannustehokkaasti.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen Britannian eroprosessista EU:sta sekä EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan sekä puolustusyhteistyön kehittämisestä.

Ministerit saivat tilannekatsauksen myös Euroopan komission suunnitelmista tuleviksi painopisteiksi. EU-ministerivaliokunta keskusteli komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin keskiviikkona pitämästä puheesta sekä hänen antamastaan aiekirjeestä. Ministerivaliokunta totesi Suomen vaikuttaneen komission suunnitelmiin pitkäjänteisesti sekä hyvissä ajoin. Tätä työtä jatketaan.   

EU-ministerivaliokunta käsitteli myös komission ehdotusta jakaa kauppasopimukset jatkossa toimivallan perusteella unioni- ja sekasopimuksiin. Suomen talouden kannalta on tärkeää, että suomalaisyritykset pääsevät hyötymään kauppasopimusten tuomista eduista mahdollisimman nopeasti. Suomi suhtautuukin sopimusten jakamiseen myönteisesti ja pragmaattisesti.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannat epäviralliseen energia- ja liikenneministerikokoukseen (19.–21.9.). Kokouksessa keskustellaan energiaunionin hallintomallista, sähkömarkkinamallista, infrastruktuurin kehittämisestä Verkkojen Eurooppa -välineen toimeenpanosta saatuja kokemuksia hyödyntäen, liikennesektorin investointipolitiikasta 2020 jälkeen sekä lentoliikenteen saavutettavuudesta ja sen merkityksestä EU:n alueelliselle koheesiolle.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia