Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa tilannekatsaus Britannian EU-eroprosessista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 31.3.2017 9.29
Tiedote 142/2017

EU-ministerivaliokunta sai tänään 31. maaliskuuta kokouksessaan tilannekatsauksen Britannian EU-eroprosessista. EU-ministerivaliokunta käsittelee seuraavassa kokouksessaan 7. huhtikuuta Suomen kantoja eroneuvottelujen suuntaviivoihin, jotka Eurooppa-neuvosto hyväksyy 29. huhtikuuta.

Kaksi tärkeintä erosopimuksessa sovittavaa asiaa koskevat kansalaisten oikeuksia ja Britannian maksuja unionin budjettiin. Suomen prioriteetit Britannian EU-eron suhteen ovat 1) erosopimuksessa on turvattava Britanniassa olevien EU-kansalaisten ja unionin alueella olevien brittien saavutetut oikeudet täysimääräisesti ja 2) Britannian on vastattava taloudellisista sitoumuksista, jotka se on unionin jäsenenä ollessaan tehnyt.

Unionin ja Britannian uuden suhteen valmistelu ja käsittely alkaa vasta myöhemmin.

EU-ministerivaliokunnassa oli esillä myös EU27-päämiesten tulevaisuuspohdinta ja Rooman julistuksen seuranta. Kyse on pitkälti jo käynnissä olevan työn jatkamisesta ja tiivistämisestä. Ensisijaista on keskittyminen konkreettisten tulosten aikaansaamiseen kasvun ja turvallisuuden alalla. 

EU-ministerivaliokunta linjasi lisäksi Suomen kannat seuraaviin neuvostoihin:

  • Ulkoasiainneuvosto 3.4.
  • Maatalousneuvosto 3.4.
  • Epävirallinen työllisyys- ja sosiaaliministerikokous 3.–4.4.
  • Epävirallinen kilpailukykyministerien kokous (sisämarkkinat, teollisuus) 6.4.

Ulkoasiainneuvostossa käsitellään Syyrian, Jemenin sekä Libyan tilannetta.

Maatalousneuvoston pääaiheena on keskustelu yhteisen maatalouspolitiikan perusasetusten yksinkertaistamisesta osana EU:n varainhoitoa koskevien sääntöjen uudistamista. Lisäksi neuvoston muissa asioissa Suomi muiden pohjoismaiden sekä Baltian maiden kanssa tuo pöydälle ehdotuksensa yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamiseksi, jolla on tarkoitus vaikuttaa erityisesti vuoden 2020 jälkeisen yhteisen maatalouspolitiikan sisältöön.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833