Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen näkemyksiä komission ensi vuoden työohjelmaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.6.2017 9.35
Tiedote 298/2017

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 16. kesäkuuta Suomen alustavia näkemyksiä Euroopan komission vuoden 2018 työohjelmaan. Suomi pitää hyvänä sitä, että komissio keskittyy isojen asiakokonaisuuksien edistämiseen. Vuonna 2018 komission tulee edelleen keskittyä kasvun, kestävän kehityksen ja vakauden edistämiseen. Suomelle on tärkeää, että työohjelmassa otetaan vahvasti huomioon esimerkiksi biotalousstrategia, vapaakauppa-agendan edistäminen ja muuttoliikkeeseen vastaaminen.

Ministerivaliokunnassa käsiteltiin myös EU:n vuoden 2018 talousarviota. Suomi pitää keskeisenä, että EU:n vuoden 2018 talousarvio noudattaa kurinalaista budjetointia ja yleisesti hyvän taloushallinnon periaatteita sekä kunnioittaa sitoumusten ja maksujen enimmäismäärien osalta rahoituskehyksessä sovittuja kattoja. Suomen näkemyksen mukaan muuttoliike ja EU:n turvallisuus ovat haasteita, joihin vastaaminen edellyttää EU-tason rahoitusta. Painopistettä tulisi siirtää edelleen vahvemmin tukemaan talouskasvua ja työllisyyttä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannat seuraaviin neuvostoihin:

  • Ulkoasiainneuvosto 19.6.
  • Ympäristöneuvosto 19.6.
  • Yleisten asioiden neuvosto 20.6. (ml. art. 50 yleisten asioiden neuvosto)

Ulkoasiainneuvoston asialistalla ovat EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen globaalistrategian kokonaisvaltainen toimeenpano, terrorismin vastainen toiminta, EU-Nato -yhteistyö, Irak sekä Persianlahden tilanne. Lisäksi epävirallisella lounaalla keskustellaan muuttoliikkeen ulkosuhdeulottuvuudesta.

Ympäristöneuvoston kokouksessa käydään keskustelu puheenjohtajan tilanneselvityksen pohjalta päästökaupan ulkopuolisen alan asetusehdotuksista (taakanjako- ja LULUCF-sektori).

Yleisten asioiden neuvoston pääaiheena on kesäkuun Eurooppa-neuvoston (22.-23.6.) valmistelu. Lisäksi käydään ensimmäinen keskustelu neuvoston näkemyksistä komission työohjelmaan 2018.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia