Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta valmisteli EU:n päämiesten epävirallista kokousta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.9.2016 8.57
Tiedote 375/2016

EU-ministerivaliokunta sopi kokouksessaan tiistaina 13. syyskuuta Suomen toimintalinjasta Bratislavassa 16. syyskuuta järjestettävään EU:n päämiesten epäviralliseen kokoukseen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on kutsunut 27 EU-maan päämiehet keskustelemaan unionin kehittämisestä.

Suomelle on tärkeää jatkaa EU:n kehittämistä tavalla, joka varmistaa unionin yhtenäisyyttä. Kansalaisten luottamuksen ansaitsemiseksi on keskityttävä olennaiseen ja kyettävä uudistumaan. Kasvu, työllisyys, turvallisuus ja muuttoliike ovat keskeisiä osa-alueita, joilla unioni voi edistää yhteistyötä ja vastata kansalaisten odotuksiin. Unionin tulee myös tehostaa päätösten toimeenpanoa, ja jäsenmaiden on sitouduttava noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen Britannian EU-eroprosessista. Eroneuvotteluja ei voida käynnistää ennen kuin Britannia on antanut virallisen eroilmoituksensa Eurooppa-neuvostolle. Tulevissa neuvotteluissa Suomi toimii osana 27 jäsenvaltion ryhmää, ja neuvottelut käydään Eurooppa-neuvoston yksimielisesti hyväksymien suuntaviivojen pohjalta. Suomi on käynnistänyt kattavan arvioinnin siitä, mihin kysymyksiin Britannian EU-suhteen muuttuminen vaikuttaa ja mitä neuvotteluprosessissa on otettava huomioon Suomen etujen turvaamiseksi.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406, valtioneuvoston kanslia