Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppa-neuvosto käsitteli kilpailukykyä ja valitsi uuden puheenjohtajan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.3.2017 1.15
Tiedote 105/2017

Brysselissä 9. maaliskuuta kokoontuneen Eurooppa-neuvoston pääaiheena oli työllisyys, kasvu ja kilpailukyky. Keskeistä niiden edistämisen kannalta on toimivat sisämarkkinat, Eurooppa-neuvosto muistutti.

Eurooppa-neuvosto totesi talouden kasvavan jälleen kaikissa 28 jäsenmaassa.

- Suomi saavutti viime vuonna euro-maiden keskimääräisen kasvun. Tehdyt toimet ovat siis olleet   oikean suuntaisia. Tästä on hyvä jatkaa, totesi pääministeri Juha Sipilä.

- Suomelle kasvun kannalta keskeiset bio- ja digitaalinen talous ovat vahvasti sidoksissa       palveluihin. Tämän vuoksi sisämarkkinoiden konkreettinen edistäminen on Suomelle tärkeä  tavoite. Aitoihin palveluiden sisämarkkinoihin on vielä matkaa, pääministeri Sipilä totesi.

Eurooppa-neuvosto keskusteli viime joulukuussa sovituista kunnianhimoisista tavoitteista EU:n puolustusyhteistyön kehittämiseksi. Pääministeri Sipilä peräänkuulutti konkreettisia tuloksia kesään mennessä. Hän piti hyvänä sitä, että kriisinhallintaoperaatioiden suunnittelu- ja johtamiskeskuksen perustamisesta on jo saatu sovittua.

Eurooppa-neuvosto keskusteli myös Länsi-Balkanin hauraasta tilanteesta ja tuestaan Länsi-Balkanin eurooppalaiselle tulevaisuudelle.

Muuttoliikekriisin osalta Eurooppa-neuvosto korosti, että on tärkeää edetä sovitulla tavalla ja toteuttaa kaikki tehdyt päätökset. Keskustelua muuttoliikkeestä jatketaan kesäkuun Eurooppa-neuvostossa.

Eurooppa-neuvosto valitsi puolalaisen Donald Tuskin jatkamaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana toisen, kaksi- ja puolivuotta kestävän kauden.

Puola protestoi Tuskin nimittämistä vastaan ja kieltäytyi hyväksymästä tavanomaisia kokouspäätelmiä. Tämän johdosta puheenjohtaja antoi päätelmänsä kokouksesta.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia