Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Verkkopalvelumme uudistuvat. Valtioneuvoston kanslian vnk.fi-sivusto siirtyy osaksi valtioneuvosto.fi-palvelua keskiviikkona 24.4. Uudistus saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä ja puutteita sivustojen toiminnassa.

Muuttoliike sekä ilmasto- ja energiakysymykset esillä EU-ministerivaliokunnassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.4.2016 10.06
Tiedote 160/2016

EU-ministerivaliokunta linjasi 15. huhtikuuta Suomen periaatteesta koskien kiintiöpakolaisten uudelleensijoittamista. Suomi korostaa, että ratkaisut pakolais- ja muuttoliiketilanteeseen ovat yhteisiä ja uudelleensijoittamiset vaativat kaikkien jäsenmaiden osallistumista. Suomi seuraa jatkuvasti, miten muut jäsenvaltiot toteuttavat tehtyjä sitoumuksia ja sopeuttaa omat toimensa siihen.

EU-ministerivaliokunta sopi Suomen vaikuttamistavoitteista komission 2030 ilmasto- ja energiapakettia koskeviin tuleviin ehdotuksiin. Komissio valmistelee ehdotusta siitä, kuinka kasvihuonekaasujen taakanjakosektorille sovittu päästövähennystavoite (30 prosenttia) jaetaan jäsenmaiden kesken. Suomen tavoitteena on, että päästöjen vähentäminen toteutetaan mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla.

Komissio valmistelee ehdotusta myös maankäytön, maankäytön muutoksen ja metsätalouden kasvihuonekaasupäästöjen liittämisestä EU:n 2030 ilmastotavoitteisiin. Maankäytön ja erityisesti metsien merkitys Suomen päästötaseessa on suuri. Suomelle on tärkeää, että EU siirtyy kattavampaan päästöjen laskentaan vuoden 2020 jälkeen. Ehdotukset ovat Suomelle tärkeitä, sillä ne kytkeytyvät hallituksen tavoitteeseen tehdä Suomesta biotalouden, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijä vuoteen 2025 mennessä.

EU-ministerivaliokunta sopi Suomen toimintalinjasta myös koskien valmisteilla olevaa EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittista globaalistrategiaa. Suomi jatkaa aktiivista osallistumistaan strategiatyöhön.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannat seuraaviin kokouksiin:

  • Ulkoasiainneuvosto mukaan lukien puolustusministerit 18.–19.4.
  • Oikeus- ja sisäasioiden neuvosto 21.4.
  • Epävirallinen terveysministerikokous 17.–18.4.
  • Epävirallinen työ- ja sosiaalipolitiikkaministerikokous 19.–20.4.
  • Euroryhmä 22.4. ja epävirallinen Ecofin-neuvosto 22.–23.4.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406, valtioneuvoston kanslia