Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Sipilä isännöi pohjoismaisen pääministerikokouksen Ahvenanmaalla

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.9.2016 16.19
Tiedote 383/2016

Pääministeri Juha Sipilä on kutsunut pohjoismaiset kollegansa pääministereiden vuosittaiseen epäviralliseen kesäkokoukseen Ahvenanmaalle 27. ja 28. syyskuuta. Pääministerit keskustelevat ajankohtaisista pohjoismaisista ja kansainvälisistä aiheista, kuten pohjoismaisen yhteistyön kehittämisestä, EU:n ajankohtaisista haasteista, Itämeren alueen turvallisuudesta sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain yhteistyöstä.

”Pohjoismainen yhteistyö on yksi Suomen ulkopolitiikan ja kansainvälisen yhteistyön peruspilareista. Muuttuvassa maailmassa ja haasteellisessa ympäristössä me Pohjoismaat olemme entistäkin vahvemmin yhteisö. Meillä on myös yhteisiä haasteita ratkottavana. Vuosittainen kesäkokous on esimerkki pohjoismaisten pääministereiden tiiviistä yhteydenpidosta. Olen erittäin iloinen saadessani isännöidä tämän vuoden kokousta Ahvenanmaalla”, pääministeri Sipilä sanoo.

Pääministereillä on lisäksi tapaaminen Ahvenanmaan, Grönlannin ja Färsaarten itsehallintoalueiden edustajien kanssa. Tapaamiseen osallistuvat myös Pohjoismaiden neuvoston presidentti ja johtaja sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri. Tapaamisessa keskustellaan muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston työn uudistamisesta ja neuvoston yhteistyöohjelmasta pakolaisten ja maahanmuuttajien kotouttamiseksi. Lisäksi esillä on pohjoismaisten pääministerien uusi toimintaohjelma, jonka tavoitteena on tukea kestävään kehitykseen liittyvien pohjoismaisten toimintamallien ja osaamisalueiden vientiä sekä edistää niiden kansainvälistä tunnettuutta.  

Suomi toimii kuluvan vuoden Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana. Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteita ovat muun muassa rajaesteiden poistaminen, digitalisoinnin edistäminen ja Pohjoismaiden yhteisen painoarvon vahvistaminen Euroopan unionissa.

Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelma

Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskauden verkkosivut

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 748 3867, valtioneuvoston kanslia ja Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Kari Kahiluoto, p. 0295 351 556, ulkoasiainministeriö